Καθώς μεγαλώνουμε ανησυχούμε για πολλά και ένα από αυτά είναι η εγκεφαλική μας λειτουργία. Για αυτό αναζητούμε τρόπους για να ενδυναμώσουμε τον εγκέφαλο και την μνήμη μας κόντρα στον χρόνο αλλά και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή με άλλους τύπους άνοιας, οπότε είναι λογικό να ανησυχούμε όταν παρατηρούμε ότι ξεχνάμε παροδικά λεπτομέρειες ή γεγονότα. Πότε είναι φυσιολογικό για την ηλικία σας και πότε αποτελεί ένδειξη νόσου;

Πότε τα προβλήματα με την μνήμη σχετίζονται με Αλτσχάιμερ

Ενώ μόνο ένας ειδικός όπως ένας νευρολόγος μπορεί να μας δώσει την σωστή διάγνωση, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορεί να σας προϊδεάσουν ότι μάλλον ήρθε η ώρα να κλείσετε ένα ραντεβού για κάποιες προληπτικές εξετάσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

1. Ξεχνάτε πληροφορίες που μάθατε πρόσφατα

Το να ξεχάσετε ένα ραντεβού ή το όνομα ενός ατόμου και να μπορέσετε να το θυμηθείτε αργότερα είναι μια τυπική αλλαγή στην μνήμη, που μπορεί να συμβεί ειδικά στους μεγαλύτερους ενήλικες, αναφέρει ο δρ Αντζαλί Πατέλ, νευρολόγος μνήμης και γνωστικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Προστατέψτε την με… φλαβανόλες

Ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, από την άλλη πλευρά, είναι «να ξεχνάμε πληροφορίες που μάθαμε πρόσφατα ή να επαναλάβουμε την ίδια ερώτηση», εξηγεί. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, αυτό είναι το πιο κοινό σημάδι στα αρχικά στάδια.

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ένα ιατρικό ραντεβού μπορεί να ρωτήσει πολλές φορές σχετικά με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Το άτομο μπορεί να επαναλάβει την ερώτηση αμέσως, μετά από λίγα λεπτά ή την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να ποικίλει.

2. Αίσθημα σύγχυσης, καχυποψίας, άγχους/φοβού ή κατάθλιψης

Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές και συμβαίνουν σε όλους. Ιδιαίτερα όταν οι μέρες μας αρχίσουν να ακολουθούν ένα προβλέψιμο μοτίβο, μπορεί να εκνευριστούμε όταν αλλάξει ή διαταραχθεί η ρουτίνα μας.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι κάποιος χάνει τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο εκφράζει τα συναισθήματά του, αντιδρά υπερβολικά ή έχει γρήγορες αλλαγές στη διάθεση λόγω μη κατανόησης μιας κατάστασης, είναι πιο πιθανό να είναι πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ, αναφέρει ο δρ Αντζαλί Πατέλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ταξίδι σε ένα νέο μέρος, που μπορεί να οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ.

3. Συνεχείς λανθασμένες αποφάσεις

Περιστασιακά όλοι κάνουμε λάθη, άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα. Ωστόσο, θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν τα λάθη γίνονται με συνέπεια. Για παράδειγμα μπορεί να ξεχάσουμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό μια φορά. Εάν το άτομο το ξεχνά συνέχεια, τότε θα μπορούσε να σηματοδοτεί την νόσο.

Η κακή κρίση γενικά, όπως το να δίνει κανείς προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους, μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικό σημάδι.

4. Απόκρυψη αντικειμένων

Κατά καιρούς όλοι μπορεί να έχουμε «χάσει» αντικείμενα ή να μην μπορούμε να θυμηθούμε που τα έχουμε αποθηκεύσει, ειδικά εάν δεν είμαστε οργανωμένοι.

Αλλά όταν κάποιος «τοποθετεί αντικείμενα σε ασυνήθιστα μέρη, δεν μπορεί να τα βρει ξανά και μπορεί να κατηγορήσει κάποιον ότι τα πήρε παρά την θέλησή του» τότε πιθανώς είναι ένα πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον Δρ. Αντζαλί Πατέλ.

5. Δυσκολεύεστε να συνεχίσετε μια συζήτηση

Το να δυσκολεύεστε να βρείτε την σωστή λέξη και τελικά να σας έρχεται στο μυαλό μετά από λίγο, πρόκειται για μια φυσιολογική αλλαγή που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνουμε.

Ωστόσο, όταν οι ασθενείς δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια συνομιλία, αποκαλούν συνεχώς τα πράγματα με λάθος όνομα ή χάνουν τακτικά τον συνειρμό ή το σύνολο των σκέψεών τους τότε πιθανόν να πρόκειται για πρώιμο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ.