Ενώ κάποιοι άνθρωποι προτιμούν τις μπανάνες τους πράσινες, άλλοι περιμένουν μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινες και μαλακές. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που τις τρώνε ακόμη κι όταν έχουν μαυρίσει.

Αλλά υπάρχει πραγματικά διαφορά μεταξύ τους εκτός από τη γεύση;

Παραδόξως, ναι.

Διαβάστε επίσης: Φρούτα: Ποια μπορούν να «φρενάρουν» τη γήρανση;

Ενώ οι μπανάνες είναι πάντα μια εξαιρετική πηγή καλίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.

Η άγουρη μπανάνα έχει λιγότερη ζάχαρη

Εάν έχετε διαβήτη, ίσως προτιμάτε να τρώτε μπανάνες που είναι περισσότερο πράσινες.

Η έρευνα δείχνει ότι στις άγουρες μπανάνες, το άμυλο αποτελεί το 80-90% του περιεχομένου των υδατανθράκων, το οποίο, καθώς η μπανάνα ωριμάζει, μετατρέπεται σε σάκχαρα. Ως εκ τούτου, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη συνιστάται να τρώνε μπανάνες που δεν είναι υπερβολικά ώριμες, ώστε να μην ανεβαίνει πολύ το σάκχαρο στο αίμα τους.

Η ώριμη μπανάνα είναι πιο εύπεπτη

Οι ελαφρώς ώριμες μπανάνες, από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον μια καλύτερη επιλογή για όποιον δυσκολεύεται με την πέψη. Μια πράσινη μπανάνα έχει περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να χωνέψουν, αλλά μπορεί να είναι καλό για εσάς, καθώς αρέσει στα καλά βακτήρια του εντέρου.

Η καφέ μπανάνα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά

Όταν μια μπανάνα είναι σχεδόν ή εντελώς καφέ, ουσιαστικά όλο το άμυλο έχει διασπαστεί σε ζάχαρη. Γι‘ αυτό οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν συχνά για να φτιάξουν γλυκά όπως banana bread. Η διάσπαση της χλωροφύλλης είναι ο λόγος για τον οποίο τα επίπεδα αντιοξειδωτικών αυξάνονται καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν.

Στο τέλος της ημέρας, το θρεπτικό περιεχόμενο δεν αλλάζει ανάλογα με το πόσο ώριμη είναι η μπανάνα. Το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Έτσι, το είδος της μπανάνας που θα πρέπει να τρώτε βασίζεται στις προτιμήσεις σας.