Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος είναι νερό, με μέσο όρο περίπου 60%, επομένως ακόμη και η παραμικρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας του, από τα επίπεδα ενέργειας μέχρι την πέψη και το ανοσοποιητικό. Είναι προφανές λοιπόν πως η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού μας.

Το καλύτερο ρόφημα για την ενυδάτωσή μας είναι το νερό αλλά μπορούμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και μέσω άλλων ροφημάτων και τροφίμων που περιέχουν νερό και έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι είναι απαραίτητο να κάνουμε, ειδικά τις ζεστές αυτές ημέρες για την επαρκή μας ενυδάτωση.

Διαβάστε επίσης: Ζέστη: Πώς θα προφυλαχθείτε από την θερμοπληξία

Για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση τις πολύ ζεστές ημέρες:

Ενυδατωθείτε όταν ξυπνάτε και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Προσπαθήστε να πίνετε περίπου δύο ποτήρια νερό ξυπνώντας το πρωί και στη συνέχεια ένα μπουκαλάκι εντός 2 ωρών.

Το νερό μόλις ξυπνάμε το πρωί:

  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Βελτιώνει τη διάθεση (ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης αυξάνει το αίσθημα κόπωσης ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης).
  • Αποτρέπει τον πονοκέφαλο.
  • Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα (η οποία ταλαιπωρεί το 15% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο και είναι συχνότερη στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους).
  • Χαρίζει λαμπερό δέρμα (το δέρμα αποτελείται κατά 30% από νερό, οπότε όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται το δέρμα τείνει να γίνεται πιο τραχύ και να χάνει την ελαστικότητα και τη ζωντάνια του).

Ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και σνακ έχει επίσης τριπλό όφελος: Πέραν της ενυδάτωσης, εάν ξεκινήσετε ένα γεύμα με άδειο στομάχι, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να φάτε πιο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά χωνεύεται η τροφή. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο.

Έχετε λοιπόν πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό, στην τσάντα, στη βόλτα, στο γραφείο, στο γυμναστήριο. Ακόμα και πάνω στο γραφείο σας, τοποθετήστε ένα ποτήρι σε σημείο που να το βλέπετε και να το φτάνετε εύκολα.

Δύο ώρες πριν τον ύπνο, υιοθετήστε τη συνήθεια να πίνετε και πάλι λίγο νερό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients τον Απρίλιο του 2020, τα άτομα που έπιναν νερό περίπου ένα δίωρο πριν τον ύπνο ωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως: Παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης και «τόνωση» της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα να είναι η θερμοκρασία του σώματός τους καλύτερα ρυθμισμένη.

Το νερό στο… πιάτο σας

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι και «ανάλαφροι». Το πεπόνι, οι φράουλες, το καρπούζι, το μαρούλι, το λάχανο, το σέλινο και το σπανάκι περιέχουν 90 τοις εκατό νερό.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί cottage αποτελούν επίσης καλές πηγές νερού.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι συμβάλλει στην ενυδάτωση αρκεί να είναι σε λογικές δόσεις. Μια κρύα σούπα ή ένα smoothie είναι δυο επίσης καλές ιδέες για ενυδάτωση.

Νοστιμίστε το νερό σας

Δοκιμάστε νερό με φέτες φρέσκων φρούτων, λαχανικών ή βοτάνων:

  • Αρωματίστε το νερό σας με φύλλα δυόσμου, βασιλικού, μέντας ή με οποιοδήποτε άλλο βότανο σας αρέσει και απολαύστε το με παγάκια.
  • Προσθέστε φέτες γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι ή λάιμ.
  • Ρίξτε στο νερό σας φέτες αγγουριού ή τρίψτε λίγο τζίντζερ, το οποίο ενισχύει σε ένα μικρό ποσοστό και τον μεταβολισμό.

Αξιοποιήστε την τεχνολογία

Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού κάθε μέρα μπορείτε να βάλετε υπενθυμίσεις στο κινητό ή να χρησιμοποιήσετε κάποια σχετική εφαρμογή ώστε κάθε 2 ώρες να σας ενημερώνει ότι ήρθε η ώρα για ακόμα ένα ποτηράκι…