Γνωρίζουμε ότι ο καφές που συνοδεύει το πρωινό μας, κάνει πολλά περισσότερα από το να μας… ξυπνάει, αφού τα οφέλη του είναι πολλά.

Η καφεΐνη ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ευερεθιστότητα και σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμα και άγχος.

Πώς συνδέονται καφές και άγχος;

Όπως αναφέρει η δρ. Σούζαν Μπόλινγκ, ψυχολόγος «η καφεΐνη μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα, να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος ή τον ρυθμό της αναπνοής σας. Αυτές οι αλλαγές μοιάζουν με συμπτώματα του άγχους».

Διαβάστε επίσης: Καφές: 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν πιείτε το πρωί

Σύμφωνα με την αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, τα πιο κοινά σημάδια που εμφανίζονται περιλαμβάνουν:

  • Ανησυχία.
  • Νευρικότητα.
  • Πονοκέφαλοι.
  • Εφίδρωση.
  • Αϋπνία.

Περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (περίπου τέσσερα με πέντε φλιτζάνια καφέ) μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα άγχους και κρίσεων πανικού σε άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυτήν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η καφεΐνη δεν μας επηρεάζει όλους το ίδιο. Ο λόγος; «Μερικοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την καφεΐνη ενώ άλλοι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτήν. Αυτή η διαφορά βασίζεται κυρίως στα γονίδιά σας» λέει η δρ. Σούζαν Μπόλινγκ.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να τη μεταβολίζουν πιο αργά από άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς θα κρατήσουμε την απόλαυση χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις

Υπάρχει τρόπος να καταφέρετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας, χωρίς τα αρνητικά συναισθήματα άγχους και ταραχής να σας «κατακλύζουν». Για να τα καταφέρετε, ξεκινήστε παρατηρώντας το σώμα σας και πώς αισθάνεστε.

Εκτός από το να μετράτε κάθε καφέ ή ρόφημα καφεΐνης που καταναλώνετε, είναι σημαντικό να προσέχετε και για «κρυφές» πηγές καφεΐνης όπως η σοκολάτα, ορισμένα σνακ, τα ενεργειακά ροφήματα ή ακόμα και ορισμένα παυσίπονα.

Μόλις βρείτε την ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να διαχειριστείτε χωρίς συνέπειες, προσπαθήστε να μην την ξεπερνάτε.