Για να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, στα πλαίσια της οποίας παρακολουθούμε την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, γνωρίζοντας περίπου τα γραμμάρια που καταναλώνουμε καθημερινά.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό ιδανικό ποσοστό μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες) που θα πρέπει να καταναλώνει ανάλογα με το βάρος, το φύλο, την ηλικία αλλά και τον τρόπο ζωής. Στην ιδανική περίπτωση, οι περισσότεροι από αυτούς τους υδατάνθρακες θα πρέπει να έχουν τη μορφή τροφών ολικής αλέσεως όπως λαχανικά, ορισμένα φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Εάν οι περισσότερες από αυτές τις θερμίδες προέρχονται από την καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών όπως το λευκό ψωμί, τότε πιθανότατα η διατροφή σας δεν είναι και τόσο ισορροπημένη. Για να το αλλάξετε μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Πρωινό

Αντί για δημητριακά, κουλούρια, βάφλες και κρουασάν προτιμήστε αυγά γεμάτα με πρωτεΐνες. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αν συνηθίζετε να τρώτε αυγά με μια φέτα ψωμί, αντικαταστήσετε τη με μισή ψητή γλυκοπατάτα ή μπρόκολο στον ατμό.

Το γιαούρτι είναι μια άλλη γρήγορη και εύκολη ιδέα για πρωινό πλούσιο πρωτεΐνες (χωρίς ψωμί). Ένα φλιτζάνι γιαούρτι περιέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Διαβάστε επίσης: Αλάτι: Μειώστε «έξυπνα» την πρόσληψή του

Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τα αγαπημένα σας pancakes; Δοκιμάστε μια συνταγή χωρίς αλεύρι (π.χ. με μπανάνα και αυγά).

Αντί για ψωμί με μαρμελάδα, μπορείτε να κόψετε ένα μήλο σε φέτες ή στικς. Αυτό θα σας δώσει περισσότερες φυτικές ίνες και συνδυάζεται τέλεια με το φυστικοβούτυρο.

Μεσημεριανό

Αν συνηθίζετε για μεσημεριανό να παίρνετε ένα σάντουιτς στη δουλειά, η λύση είναι απλή: Μετατρέψτε τα σάντουιτς σε σαλάτα. Πάρτε το αγαπημένο σας αλμυρό σάντουιτς, ξεφορτωθείτε το ψωμί και βάλτε τα υλικά σε ένα μπολ με φυλλώδη χόρτα ή άλλα αγαπημένα σας λαχανικά.

Το αυγό, ο τόνος, η γαλοπούλα με τυρί, τα ψητά λαχανικά και σχεδόν κάθε συνδυασμός σάντουιτς ταιριάζει σε πράσινη σαλάτα, η οποία θα σας γλιτώσει περίπου 22 γραμμάρια υδατανθράκων.

Τα μπουρίτος είναι συνήθως τυλιγμένα σε τορτίγιες από αλεύρι που περιέχουν 200-300 θερμίδες και έως και 46 γραμμάρια υδατανθράκων. Τα καλά νέα είναι ότι, για να μειώσετε το γλυκαιμικό φορτίο, υπάρχει η εναλλακτική μπουρίτο μπολ με καστανό ρύζι και φασόλια.

Βραδινό

Αν είστε λάτρης του μπέργκερ, φάτε το μπιφτέκι σας τυλιγμένο σε μαρούλι ή πάνω στα λαχανικά που προτιμάτε. Έτσι, αυξάνετε τα φυλλώδη λαχανικά στο πιάτο σας και ταυτόχρονα, κόβετε τα κατά μέσο όρο 25 γραμμάρια υδατανθράκων από το ψωμάκι.

Τα μπολ με κινόα που συνοδεύονται από ψητά λαχανικά και μια πρωτεΐνη (φασόλια, αυγά, κοτόπουλο, ψάρι ή μοσχάρι), είναι ένα ισορροπημένο γεύμα, χωρίς ψωμί ή μακαρόνια. 

Η κρούστα από κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για πίτσα ή φλατμπρέτ. Το κουνουπίδι έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει μόνο 25 θερμίδες ανά φλιτζάνι.