Με την φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολλά μέτωπα στην Αττική και στην Κορινθία, η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί είναι αποπνικτική. Ο καπνός της πυρκαγιάς είναι ένα πολύπλοκο μείγμα λεπτών σωματιδίων, που ονομάζονται PM 2,5, και αερίων, όπως πτητικές οργανικές ενώσεις, οξείδια του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα.

Η σύνθεση του μείγματος εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων της θερμοκρασίας καύσης, του καιρού και της απόστασης από τη φωτιά.

Διαβάστε επίσης: «Ρεκόρ» θερμότητας για τη Γη – Μέχρι ποια θερμοκρασία αντέχει ο οργανισμός

Αν και ο καπνός των δασικών πυρκαγιών είναι διαφορετικός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, παραμένει επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες και άτομα με καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις.

Σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες συνιστάται να περιορίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες ενώ ακόμα και οι υγιείς άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μετά την έκθεση στον καπνό. Τα κατοικίδια μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον ανθυγιεινό αέρα και θα πρέπει να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση στον καπνό;

Ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελείται κυρίως από λεπτά σωματίδια γνωστά ως PM2.5, που σύμφωνα με την Environmental Protection Agency «αποτελούν την μεγαλύτερη ανησυχία για την υγεία». Η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή και να επιδεινώσει το άσθμα.

Η εισπνοή του καπνού μπορεί επίσης να ερεθίσει τα ιγμόρεια, το λαιμό και τα μάτια σας, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η έκθεση έχει συνδεθεί με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και με καρκίνο του πνεύμονα και βλάβη στις γνωστικές λειτουργίες.

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τον καπνό;

Ναι, αλλά το είδος της μάσκας και το πώς εφαρμόζει έχει σημασία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μάσκα θα πρέπει να διαθέτει φίλτρο πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εφαρμόζει καλά στο στόμα και στην μύτη σας.

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε εσείς ή κάποιος γύρω σας συμπτώματα σύγχυσης, δύσπνοιας ή καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περιοχές με φωτιά, οι ειδικοί συνιστούν:

  • Απομακρυνθείτε άμεσα από την περιοχή της φωτιάς, εφόσον είναι εφικτό για όσο διάστημα το φαινόμενο είναι έντονο.
  • Σε περίπτωση που η απομάκρυνση δεν είναι εφικτή, παραμείνετε σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό.
  • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
  • Η σωματική καταπόνηση και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Καταναλώνετε άφθονες ποσότητες νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.