Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των λιωμένων πάγων στις πολικές περιοχές, της αλλαγής των γεωγραφικών περιοχών των ζώων αλλά και των εποχών που έχουν αλλάξει συγκριτικά με όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η 4η  Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που καταγράφηκε ποτέ. Καθώς αντιμετωπίζουμε ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ένα ερώτημα που έχουν θέσει οι επιστήμονες είναι ποιο είναι το όριο θερμοκρασίας που μπορεί να ανεχθεί ο ανθρώπινος οργανισμός και να παραμείνει ασφαλής;

Διαβάστε επίσης: Ζέστη: Πώς θα προφυλαχθείτε από την θερμοπληξία

Τώρα, ο καθηγητής Lewis Halsey και μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο λένε ότι μπορεί και να γνωρίζουν ποιο είναι αυτό το εύρος της θερμοκρασίας. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο SEB Centenary Conference, συζητήθηκε το εύρημα της επιστημονικής ομάδας ότι η ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία είναι πιθανό να είναι μεταξύ 40°C και 50°C.

Πώς μας επηρεάζει η αυξανόμενη θερμοκρασία;

Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες οδηγούν σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, αναφέρουν οι ερευνητές. Ο μεταβολικός ρυθμός πρόκειται για την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να διατηρήσει τις κανονικές του λειτουργίες.

«Στους 40 βαθμούς, ο μεταβολικός ρυθμός αυξήθηκε κατά 35% και κατά επιπλέον 13% στους 50 βαθμούς. Όσο πιο ζεστές είναι οι συνθήκες, τόσο πιο σκληρά πρέπει να εργαστεί το σώμα σας για να διατηρήσει τις κανονικές σας λειτουργίες» εξηγούν οι ερευνητές.

Και δεν είναι μόνο η εφίδρωση που μπορεί να προκαλέσει την δαπάνη θερμίδων. «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν το σώμα σας να εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει τη λειτουργία των οργάνων σας και αυτό χρησιμοποιεί περισσότερες θερμίδες» συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Πώς θα προστατευτούμε

Μερικοί τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί για να προστατευθούμε την περίοδο του καύσωνα περιλαμβάνουν:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό. Επιπλέον δοκιμάστε να αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
  • Φορέστε πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα που είναι φαρδιά και ελαφριά. Αυτό επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμιστεί και να δροσίσει το σώμα σας.
  • Προσπαθήστε να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους όταν κάνει ζέστη, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. έως 3 μ.μ. που είναι γενικά οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Κλείστε τις κουρτίνες σας για να μπλοκάρετε το φως του ήλιου.
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση τις πιο ζεστές μέρες, καθώς μπορεί να αυξηθεί γρήγορα η θερμοκρασία του πυρήνα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμοπληξίας ή εξάντλησης.