Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που το σώμα μας κάνει τόσο συχνά και τόσο αυτόματα, που μετά βίας τα παρατηρούμε. Το χασμουρητό και το γουργουρητό στο στομάχι είναι μερικά τέτοια παραδείγματα.

Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ γιατί συμβαίνουν;

Διαβάστε επίσης: Διακοπές: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν χαλαρώνουμε;

Καμία από τις λειτουργίες του σώματός μας δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους ο οργανισμός αντιδρά όπως αντιδρά – ακόμη και όταν δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι.

Σε τι μας εξυπηρετεί το χασμουρητό;

Ίσως συνδέετε το χασμουρητό μόνο με την κούραση ή τη βαρεμάρα, αλλά μπορεί επίσης να:

  • τεντώνει τους πνεύμονές μας και τους κοντινούς ιστούς, προστατεύοντας τους μικροσκοπικούς αεραγωγούς,
  • διανέμει μια χημική ουσία που ονομάζεται επιφανειοδραστική, ένα υγρό που καλύπτει τους μικροσκοπικούς θύλακες αέρα στους πνεύμονες και τους βοηθά να παραμείνουν ανοιχτοί,
  • βοηθά στην προετοιμασία του σώματός μας για τις μεταβάσεις μεταξύ εγρήγορσης και ανάπαυσης,
  • χρησιμεύει ως εσωτερικό σήμα ότι είναι ώρα για ύπνο ή ώρα για διάλειμμα από δραστηριότητες (όπως η οδήγηση) και,
  • παίζει ρόλο στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του εγκεφάλου.

Γιατί γουργουρίζει το στομάχι σας;

Αυτό το γουργουρητό στο στομάχι σας είναι ιατρικά γνωστό ως «borborygmi» (μια εξαιρετική λέξη για το Scrabble αν έχετε τα σωστά γράμματα). Συνήθως υποθέτουμε ότι αντικατοπτρίζει την πείνα.

Αλλά το στομάχι σας μπορεί, επίσης, να γουργουρίζει μετά από ένα γεύμα, όταν το στομάχι και τα έντερα προωθούν υγρά και τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει γουργουρητό στο στομάχι.

Τι προκαλεί όλον αυτόν τον θόρυβο; Αποτελεί λόγο ανησυχίας;

Μπορεί να οφείλεται σε αέρια που μετακινούνται ως απόκριση στις μυϊκές συσπάσεις των εντερικών τοιχωμάτων. Περιστασιακά, οι θόρυβοι από την κοιλιά μπορεί να αποτελούν ένδειξη εντερικής λοίμωξης ή άλλου προβλήματος.

Εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα, όπως πόνο ή πυρετό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αλλά η συντριπτική πλειονότητα των θορύβων είναι ακίνδυνοι και σημάδι ότι το έντερό σας λειτουργεί κανονικά.