Η αποδυναμωμένη μνήμη και η εξασθενημένη γνωστική λειτουργία πρόκειται για την πιο συχνή επίπτωση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την συγκεκριμένη νόσο, που αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο άνοιας.

Ενώ υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση των συμπτωμάτων της άνοιας, δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμη θεραπεία. Για αυτό, ειδικοί και ερευνητές διεξάγουν έρευνες για να κατανοήσουν περισσότερα για την παθολογία της άνοιας και την ανάπτυξη θεραπείας, μελετώντας παράλληλα παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και πώς μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας και την γνωστική λειτουργία συνολικά.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Είναι Αλτσχάιμερ ή απλώς μεγαλώνουμε; 5 σημάδια το αποκαλύπτουν

Η άνοια δεν αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, λένε χαρακτηριστικά. Πολλές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, της διατήρησης υγιούς βάρους, της αποφυγής καπνίσματος και της διαχείρισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τώρα, ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως το σκάκι και το journaling, μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την εγκεφαλική σας λειτουργία ακμαία όσο μεγαλώνετε.

Οι γνωστικές δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network OpenTrusted Source, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για περισσότερους από 10.000 Αυστραλούς ενήλικες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα για τους συμμετέχοντες προήλθαν από μια μακροχρόνια μελέτη με μεγαλύτερους ενήλικες από το 2010 έως το 2020.

Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν σε κοινοτικά περιβάλλοντα (εκτός από οίκους ευγηρίας) και δεν εμφάνιζαν σημαντική γνωστική εξασθένηση ή καρδιαγγειακή νόσο. Τον πρώτο χρόνο, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την επαφή τους με στενούς φίλους και συγγενείς, δραστηριότητες αναψυχής και επισκέψεις σε μουσεία και εστιατόρια. Καθόλη την διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές αξιολογούσαν τους συμμετέχοντες για άνοια κατά την διάρκεια τακτικών επισκέψεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα, η εκπαίδευση, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατάσταση διαβίωσης, η κατάσταση του καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, οι σωματικές δραστηριότητες, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και αν οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη ή άλλες χρόνιες ασθένειες.

Ποιες δραστηριότητες “θωρακίζουν” την μνήμη

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συχνότερη συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως εκπαιδευτικά μαθήματα, χρήση υπολογιστή και σύνταξη επιστολών ή ημερολογίου συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Ομοίως, άτομα που έκαναν πιο συχνά δραστηριότητες όπως παιχνίδια με χαρτιά ή σκάκι ή επίλυση σταυρόλεξου ή παζλ είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. «Αντίθετα, τα διαπροσωπικά δίκτυα, οι κοινωνικές δραστηριότητες και οι εξωτερικές εξόδους δεν συσχετίστηκαν με κίνδυνο άνοιας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε

Άλλες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι οι δραστηριότητες αναψυχής που μας κρατούν σε κίνηση, διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία και μας φέρνουν σε επαφή με άλλους, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Έτσι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με τέτοιες δραστηριότητες. Μάλιστα εάν ξεκινήσετε από σήμερα, μπορεί να έχετε πρόσθετα οφέλη αφού το γνωστικό απόθεμα και η υγεία του εγκέφαλου μπορούν να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να επιλέγετε δραστηριότητες που σας αρέσουν. Εάν κάτι είναι πολύ εύκολο, πιθανότατα θα είναι βαρετό και δεν θα αποφέρει τόσα οφέλη. Εάν κάτι είναι πολύ δύσκολο ή αγχωτικό, τότε είναι πιθανό να σταματήσετε. Πρέπει αν βλέπει την χρυσή τομή, που διαφέρει για τον καθένα.