Το να έχουμε οποιοδήποτε είδος χρόνιου πόνου σαν αυτόν που προκαλεί η ημικρανία επηρεάζει αρνητικά τη συνολική μας ψυχολογία. Είναι πιθανό να νιώθουμε θλίψη, άγχος και γενικώς να είμαστε κακόκεφοι.

Επιπρόσθετα, για ορισμένους μπορεί να είναι εξουθενωτικό το να επισκέπτονται γιατρούς σε τακτική βάση και να μην μπορούν να αποχωριστούν τα φάρμακά τους.

Μάλιστα, τα άτομα με ημικρανία έχουν περίπου 3-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αγχώδη διαταραχή και 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη σε σχέση με άλλα άτομα;

Διαβάστε επίσης: Πόδι: Γιατί το κουνάτε επίμονα; Τι «λέει» η επιστήμη

Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, τον κακής ποιότητας ύπνο, την παράλειψη γευμάτων και την κατανάλωση αλκοόλ.

Το πρόβλημα είναι το εξής: Δεν είναι καλό για κανέναν να ζει με χρόνιο στρες, πόσο μάλλον για κάποιον που υποφέρει και από ημικρανίες.

Οι κρίσεις μπορεί εμφανίζονται συχνά (1 στους 10 έχουν επιπλέον 15 ή περισσότερους πονοκεφάλους το μήνα). Οπότε, οι πάσχοντες έχουν μερικά μικρά παραθυράκια ευκαιριών για να αρχίσουν να αναπτύσσουν συνήθειες και μοτίβα για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το στρες ευθύνεται για το 70% των περιπτώσεων ημικρανίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να εξαλείψετε το άγχος, πρέπει να εστιάσετε στη διαχείρισή του όσο το δυνατόν πιο καλά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Διαμορφώστε ένα σχέδιο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς στις απαιτητικές καταστάσεις, είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική σας ζωή, ώστε να μην σας κυριεύσει.

Μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για να ηρεμήσετε πριν επιστρέψετε σε μια κατάσταση; Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες όταν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε άγχος, καλέστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή κάντε μια βόλτα, οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Φτιάξτε το πρόγραμμα του ύπνου σας

Η ημικρανία είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί όταν η ρουτίνα σας είναι σταθερή καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει ίδιες ώρες ύπνου και αφύπνισης, χωρίς απότομες αλλαγές. Χαρίστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να ανακάμψει.

Προσέξτε τη διατροφή σας και κόψτε το αλκοόλ

Η πείνα έχει αναγνωριστεί επίσημα ως παράγοντας εμφάνισης της ημικρανίας, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Όπως και με το πρόγραμμα ύπνου σας, μπορεί να ωφεληθείτε από την κατανάλωση γευμάτων και σνακ σταθερά την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μπορεί, ακόμη, να είναι χρήσιμο να έχετε ένα σνακ στη διάθεσή σας για να σας κρατήσει σε περίπτωση που καθυστερήσετε να φάτε το γεύμα σας, όπως λίγους ξηρούς καρπούς.

Παράλληλα, το αλκοόλ και ορισμένες τροφές όπως παλαιωμένα τυριά ή αλλαντικά έχουν αναγνωριστεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ημικρανίας. Αλλά οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό, όπως ένα πρόσθετο ή συντηρητικό, μπορεί να αποτελέσει εξατομικευμένο παράγοντα για καθέναν ξεχωριστά, επισημαίνουν οι ειδικοί από την Cleveland Clinic.