Υπάρχει κάτι πιο απογοητευτικό από το να μην μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από μια κουραστική ημέρα λόγω καύσωνα; Η ζέστη είναι ίσως ο μεγαλύτερος… αντίπαλος του ποιοτικού ύπνου, με την βέλτιστη θερμοκρασία των χώρων σας να κυμαίνεται μετά 16 και 21 βαθμών Κελσίου για να καταφέρετε να κοιμηθείτε, χωρίς να ξυπνάτε μέσα στην νύχτα.

Με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται, τα λεπτά που περνάμε γυρνώντας και αλλάζοντας διαρκώς πλευρό μέχρι να αποκοιμηθούμε αυξάνονται εξίσου.

Διαβάστε επίσης: Ζέστη: Πώς θα μειώσετε την θερμοκρασία του σώματος φυσικά

Έτσι, για εκείνες τις νύχτες που δεν πνέει καθόλου αεράκι, τα παράθυρα είναι ανοιχτά αλλά δεν έχει διαφορά και φοράτε όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα αλλά εξακολουθείτε να ζεσταίνεστε, αυτές είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα καταφέρετε:

Τα do’s and don’ts στην ζέστη

DO: Σε μια πλαστική σακούλα βάλτε μια κρύα παγοκύστη ή μερικά παγάκια και στην συνέχεια τοποθετήστε την στους καρπούς και το λαιμό σας για να μειώσετε την θερμοκρασία του σώματός σας.

DON’T: Αποφύγετε να έχετε ανοιχτά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας τα παράθυρα στους χώρους σας για να μην εγκλωβίσετε την ζέστη εσωτερικά του σπιτιού και του δωματίου.

Αντ’αυτού κρατήστε κουρτίνες, παράθυρα και παντζούρια κλειστά για να διατηρήσετε την δροσιά.

DO: Επενδύστε σε κλινοσκεπάσματα καλής ποιότητας με υψηλή περιεκτικότητα σε βαμβάκι για να διασφαλίσετε ότι το υλικό πάνω στο οποίο κοιμάστε «αναπνέει».

Οι φυσικές ίνες επιτρέπουν στον αέρα να κινείται ελεύθερα και να κυκλοφορεί μέσα από το ύφασμα, κάτι που σας βοηθά να διατηρείτε το σώμα σας πιο δροσερό κατά την διάρκεια της νύχτας.

DON’T: Προσπαθήστε να αποφύγετε το αλκοόλ, μιας και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα αφυδάτωσης.

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε μισό ποτήρι νερό λίγο πριν τον ύπνο, για να παραμένετε ενυδατωμένοι χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε για να πάτε στο μπάνιο στην μέση της νύχτας.

DO: Ένα απλό κόλπο είναι να κάνετε ένα κρύο ή έστω δροσερό ντους λίγο πριν κοιμηθείτε, καθώς θα σας βοηθήσει να μειώσετε την θερμοκρασία του σώματός σας και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα.

DON’T: Είναι καλύτερο να αποφύγετε την γυμναστική αργά το βράδυ για δύο λόγους. Αφενός μπορεί να μην προλάβετε να εκτονώσετε την ένταση και ως εκ τούτου να αργήσετε να κοιμηθείτε και αφετέρου η φυσική δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, γεγονός που καθιστά τον ύπνο στην ζέστη «πρόκληση».

Δοκιμάστε να κάνετε γυμναστική νωρίς το πρωί για να τονώσετε τον μεταβολισμό σας και το βράδυ να μπορείτε να χαλαρώσετε πιο εύκολα.

DO: Κοιμηθείτε μόνοι στο κρεβάτι, ακόμα και εάν έχετε σύντροφο, καθώς η επιπλέον θερμότητα που παράγει το σώμα του μπορεί να σας δυσκολέψει περισσότερο.

DON’T: Προσπαθήστε να μην κοιμάστε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ενώ ο ζεστός καιρός μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια (αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας ξοδεύει περισσότερη για να ρυθμίσει την θερμοκρασία μας), μπορεί να «σαμποτάρει» τον βραδινό μας ύπνο.