Όπως και οι υπόλοιπες τροφές, τα φρούτα υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, σχήματα και χρώματα και έχουν διαφορετική διατροφική αξία.

Για παράδειγμα, τα φρέσκα φρούτα είναι πιο χορταστικά και αποτελούν καλύτερες πηγές φυτικών ινών, από ότι οι χυμοί. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων, έχει περισσότερα σάκχαρα από ότι ένα ολόκληρο φρούτο.

Διαβάστε επίσης: Υδατάνθρακες, λιπαρά και φυτικές ίνες: Πόσα γραμμάρια πρέπει να καταναλώνουμε;

Η διατροφική αξία των διαφόρων φρούτων

Τα φρούτα που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως πορτοκάλια, σμέουρα, μπανάνες, κεράσια, ρόδια, πεπόνια συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και υλεκτρολυτών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ο σίδηρος, που βρίσκεται σε αφθονία στα αποξηραμένα βερίκοκα και τις σταφίδες, βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά.

Η διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, η επούλωση πληγών και η αντιοξειδωτική δράση είναι «δουλειές» της βιταμίνης C, που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες και τα ακτινίδια.

Τα πορτοκάλια, τα μάνγκο και τα αβοκάντο έχουν το έξτρα πλεονέκτημα του φυλλικού οξέος, που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αν σας αρέσει το πεπόνι, σας έχουμε καλά νέα. Η βιταμίνη Α που περιέχει ενισχύει τη νυχτερινή όραση, την κυτταρική ανάπτυξη και την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού.

Τα εσπεριδοειδή, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα κράνμπερι και τα κεράσια είναι εξαιρετικές πηγές φλαβανοειδών, που προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει ένα φρούτο που να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η ποικιλία είναι το κλειδί για καλή υγεία.