Το μάνγκο ή αλλιώς «φρούτο της καρδιάς», με τη γλυκιά τροπική γεύση, καλλιεργείται σε περισσότερες από 100 χώρες και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο.

Πέρα από πλούσιο σε γεύση είναι και εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς συνεισφέρει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, φυτοχημικών και βιοδραστικών ενώσεων στη διατροφή μας.

Μάλιστα, μας παρέχει περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, σε μόλις τρία τέταρτα του φλιτζανιού.

Διαβάστε επίσης: Φρούτα: Είναι κάποια πιο υγιεινά από άλλα;

Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Α, καθιστούν το μάγκο, εκτός από απολαυστικό, ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο και για την καλή λειτουργία των ματιών.

Επιπρόσθετα, τα μάνγκο είναι γεμάτα με διαφορετικά είδη πολυφαινόλων. Τα εν λόγω συστατικά έχουν αντιοξειδωτική δράση και λειτουργούν σαν ασπίδα για τα κύτταρα από τη φθορά του DNA που οδηγεί σε εκφυλιστικές ασθένειες, μεταξύ αυτών ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Αν και το μάνγκο έχει αρκετή ζάχαρη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης ρυθμίζοντας το σάκσχαρο στο αίμα. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα βιοενεργά συστατικά του φρούτου, όπως και τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν υπέρ του οργανισμού.

Πώς τα μάνγκο προστατεύουν την καρδιά

Τώρα, ερευνητές από τη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής του Κολλεγίου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, βρήκαν ότι τα μάνγκο μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακών παθήσεών, που επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα, που περιλαμβάνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι αγγειακές παθήσεις είναι οι παθήσεις των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφαγγείων. Οι πρώτες αποτελούν κύρια απειλή όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου αλλά και γι’ αυτήν την ίδια.

Οι δεύτερες επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα και αποδοτικότητα του, κρύβοντας μερικές φορές επιπλοκές που πιθανώς να τον ταλαιπωρήσουν ενώ σε ακραίες περιπτώσεις να γίνουν και θανατηφόρες, ενώ οι τρίτες χαρακτηρίζονται από χρονιότητα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές καταστάσεις προδιαθέτουν σε ανάπτυξη αγγειακών παθήσεων, όπως: σαγχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμίες και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.