Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που συχνά μας βοηθά και μας εξελίσσει. Ο ισχυρός φόβος όμως χρήζει προσοχής για να ξεπεραστεί. Η μοναξιά μπορεί να συνεπάγεται αυτό το συναίσθημα, το οποίο τελικά μπορεί να καταλήξει σε σωματική δυσφορία, όπως πόνους στο στομάχι, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη ή τους μύες, κόπωση, υπνηλία και πολλά άλλα.

Εκτός αυτών, ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να αποτρέψει ένα άτομο από το να είναι ο εαυτός του ή να οδηγήσει στην προσκόλληση σε «λάθος» φιλικά και ερωτικά πρόσωπα. Η πιο σημαντική όμως σχέση που «χαλάει» εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς είναι η σχέση του ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό.

Μπορεί άραγε κάτι τόσο έντονο να ξεπεραστεί;

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: Τι κοινά έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;

Αντιμετωπίζοντας το φόβο μας

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα σε κάθε είδους φόβο είναι η αναγνώριση. Το να κάνει κανείς πως αγνοεί το φόβο του είναι επικίνδυνο και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να καταφέρει να τον αντιμετωπίσει.

Προσπαθήστε λοιπόν να:

Καταγράψετε τους φόβους σας

Συχνά, ανησυχούμε μήπως μείνουμε μόνοι γιατί πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή επειδή σε μια δύσκολη στιγμή στο παρελθόν, μας «εγκατέλειψαν».

Το να γράψετε τις αρνητικές σας σκέψεις σε χαρτί, βοηθά στο να τις  «καταπολεμήσετε» με τη λογική μέχρι να συνειδητοποιήσετε πως οι φόβοι σας είναι παράλογοι.

Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα και στη χαλάρωση

Ο διαλογισμός και η γιόγκα βοηθούν στην επιβράδυνση των σπασμωδικών αντιδράσεων στο φόβο, διδάσκοντάς σας να εστιάζετε στην αναπνοή σας. Όντας ήρεμοι, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθείτε στο φόβο σας ψύχραιμα και λογικά.

Επιπλέον, ίσως ακούγεται «κλισέ», αλλά η αγάπη για τον εαυτό μας βοηθά πραγματικά.

Όταν κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και φροντίζετε εσάς, αυτόματα απολαμβάνετε περισσότερο την «παρέα» του εαυτού σας κάθε φορά που μένετε μόνοι.

*Η αυτοφροντίδα:

  • Μας κάνει πιο ανθεκτικούς. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος και τις επιπτώσεις του και είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερες επιλογές επειδή νιώθουμε πιο «γεμάτοι» και πιο συγκεντρωμένοι. Μερικές ανάσες καθαρού αέρα και μια βόλτα με τα πόδια μπορούν να ηρεμήσουν το νευρικό μας σύστημα και να «κλειδώσουν» εκτός αρνητικές σκέψεις.
  • Αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας. Με την αυτοφροντίδα, «θυμόμαστε» εμάς, τους στόχους, τα όνειρα και τις ανάγκες μας και πέραν του ότι πατάμε πιο γερά στα πόδια μας, αισθανόμαστε μεγαλύτερη ισορροπία και η διάθεσή μας γίνεται κάθε μέρα και καλύτερη.
  • Προωθεί την ευημερία. Σκεφτείτε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας ως ένα ενιαίο σύστημα που μονίμως αλληλεπιδρά. Όταν κάνετε θετικά πράγματα, ολόκληρο το σύστημα ωφελείται. Όταν προσφέρετε στον εαυτό σας απλές πράξεις αυτοφροντίδας, το αποτέλεσμα είναι ένα αίσθημα μεγαλύτερης ευεξίας. Κατ’ επέκταση, είστε σε θέση να μεταδίδετε αυτήν την ηρεμία και στους γύρω σας και να χτίζετε πιο ποιοτικές και ουσιαστικές σχέσεις.
  • Αυξάνει την παραγωγικότητα. Όταν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, μπορεί να κάνετε πολλά πράγματα, αλλά η ποιότητα της εστίασής σας είναι χαμηλή. Οι πράξεις αυτοφροντίδας είναι η πηγή ενέργειας που χρειάζεστε έτσι ώστε να έχετε πιο οργανωμένη σκέψη και βελτιωμένη ψυχική εστίαση.

Ζητήστε βοήθεια

Η αντιμετώπιση της μοναξιάς ή του φόβου της μοναξιάς απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει την οικοδόμηση και την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας, την προώθηση της σωματικής υγείας και ευεξίας και την αντιμετώπιση κοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτό το αίσθημα.

Εάν παλεύετε με αισθήματα απομόνωσης ή φόβου του να μείνετε μόνοι, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη, είτε πρόκειται για θεραπεία, ομάδες υποστήριξης ή απλά για την επικοινωνία με φίλους.