Τα περισσότερα ζευγάρια σήμερα υποβάλλουν αίτηση για το λεγόμενο συναινετικό διαζύγιο, που εκδίδεται χωρίς αντιδικία των συζύγων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σχέση τους έληξε χωρίς… τριβές. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να φθείρουν έναν γάμο, σύμφωνα με έρευνα του Forbes Advisor.

Διαβάστε επίσης: Σχέσεις: Μήπως έχετε ξεχάσει εσάς; Καιρός να θέσετε υγιή όρια

Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν τα διαζευγμένα ζευγάρια είναι:

  1. Επιλογές που έχουν να κάνουν με την καριέρα
  2. Διαφορές στη γονική μέριμνα
  3. Καταμερισμός της εργασίας του νοικοκυριού
  4. Σχέσεις με την οικογένεια
  5. Σχέσεις με φίλους
  6. Οικονομικά
  7. Επιλογές που έχουν να κάνουν με την υγεία

Σχεδόν οι μισοί, το 46%, των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι επιλογές καριέρας ήταν η μεγαλύτερη πηγή σύγκρουσης στο γάμο τους. Τα παιδιά ήρθαν στη δεύτερη θέση με 43%.

Πολλά ζευγάρια δήλωσαν, επίσης, ότι ο καταμερισμός της εργασίας στο νοικοκυριό προκαλεί διαμάχες.

Η επιστήμη το επιβεβαιώνει αυτό: οι γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη σεξουαλική επιθυμία όταν εκείνες έκαναν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του σπιτιού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύεται στο Archives of Sexual Behavior.

Τι άλλα στοιχεία αποκάλυψε η έρευνα

Μόνο το 5% των διαζευγμένων είπε ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να σωθεί ο γάμος τους.

Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι αν είχαν κατανοήσει καλύτερα την ηθική και τις αξίες του συζύγου τους πριν παντρευτούν, θα μπορούσαν να είναι ακόμα μαζί.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα των διαζυγίων δρομολογείται από το ένα μόνο μέρος, ενώ μόνο το 27% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η απόφαση για το τέλος του γάμου ήταν αμοιβαία.

Τα περισσότερα διαζύγια συμβαίνουν μεταξύ του τρίτου και του έβδομου έτους του γάμου. Μόλις το 4% των ζευγαριών παίρνουν διαζύγιο μετά από 10 χρόνια γάμου.

Μάλιστα, οι περισσότεροι διαζευγμένοι – 92% – γνωρίζουν άλλους που έχουν πάρει διαζύγιο. 

Η έλλειψη συμβατότητας είναι ο κυριότερος λόγος που οδηγεί τα νέα ζευγάρια στο διαζύγιο. Το 59% των ζευγαριών που χώρισαν τον πρώτο χρόνο παραδέχτηκαν ότι αυτή ήταν η αιτία.