Ψάχνετε για ένα νόστιμο και δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο; Στέκεστε μπροστά από τα ροδάκινα και τα βερίκοκα… Ποιο από τα δύο να επιλέξετε;

Ροδάκινα

Ζουμερά και γλυκά, τα ροδάκινα χωρίζονται σε πολλά είδη, κάποια εκ των οποίων είναι τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα και οι γιαρμάδες.

Ανεξάρτητα από το είδος, τα ροδάκινα αποτελούν φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό μας.

Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Τα φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά

Το ροδάκινο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε νερό, γι’ αυτό και είναι σημαντικό για την ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και είναι πλούσιο στις βιταμίνες C και Ε, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και να προστατεύει από γαστρεντερολογικές διαταραχές.

Επιπλέον, περιέχει φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο, ενώ είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά.

Η συμβολή τους στην υγεία

Αντιοξειδωτική – αντικαρκινική δράση

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το ροδάκινο συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από διάφορες λοιμώξεις, μέσω της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C, E αλλά και οι φαινολικές ενώσεις συμβάλλουν τόσο στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών όσο και σε ορισμένες ασθένειες (π.χ. κάποιες μορφές καρκίνου).

Σύμφωνα με μελέτη, οι πολυφαινόλες που περιέχει το ροδάκινο μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Εχει φανεί ότι η φλούδα του φρούτου περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις από τη σάρκα, επομένως προτιμάμε να καταναλώνουμε τα ροδάκινα ολόκληρα μαζί με τη φλούδα.

«Ενεση» αντιγήρανσης

Εκτός από την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη C, τα οποία προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες και επομένως και από τις αλλοιώσεις του δέρματος, η αντιγηραντική δράση του ροδάκινου οφείλεται και στην περιεκτικότητά του σε κάποια λιπίδια (ceramides) που αποτελούν βασικά συστατικά του ανθρώπινου δέρματος και τα οποία όσο μεγαλώνουμε μειώνονται.

Προστασία της καρδιάς

Χάρη στις διαιτητικές ίνες αλλά και στο κάλιο που περιέχουν τα ροδάκινα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η κατανάλωση διαιτητικών ινών μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και στεφανιαία νόσο.

Επίσης βοηθούν στη μείωση της υπέρτασης αλλά και της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη καλίου δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οσον αφορά τις πολυφαινόλες που περιέχει το ροδάκινο, έχει φανεί ότι οι φαινολικές ενώσεις μπορούν να σταθεροποιήσουν την LDL χοληστερόλη μειώνοντας την οξείδωσή της και τις ελεύθερες ρίζες.

Βερίκοκα

Τα βερίκοκα είναι και εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ένα από τα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά τους είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε β-καροτένιο.

Συγκεκριμένα, 2-3 βερίκοκα δίνουν στον οργανισμό μας το 50% του β-καροτένιου που χρειάζεται.

Το β-καροτένιο είναι ένα ευεργετικό αντιοξειδωτικό που μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη σε πολλές λειτουργίες.

Επιπλέον, τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, ενώ επίσης περιέχουν βιταμίνη Β3, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και φυλλικό οξύ.

Τι μας προσφέρουν τα βερίκοκα

  • Καλή όραση. Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή πιθανότατα προστατεύει την όρασή μας από τη φθορά που προκαλεί η πάροδος του χρόνου. Η έλλειψη της βιταμίνης Α, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση.
  • Προστασία από το οξειδωτικό στρες. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πληθώρα αντιοξειδωτικών, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, τα βερίκοκα βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με τις βλάβες των κυττάρων και κατ’ επέκταση με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.
  • Ενισχυμένη πρόσληψη σιδήρου. Το βερίκοκο περιέχει σίδηρο, καθώς και μια μικρή αλλά σημαντική ποσότητα χαλκού, ο οποίος βοηθάει τον σίδηρο να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα μας.
  • Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς και άλλων πεπτικών διαταραχών.
  • Υγιές και λαμπερό δέρμα. Ο πολύτιμος συνδυασμός βιταμίνης C, A, αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών μάς βοηθά να αποκτήσουμε μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.