Οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές και περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και μαγγανίου σε κάθε μερίδα. Είναι γνωστές επίσης για τις αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να προάγουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να υποστηρίζουν το έντερο ενώ έχουν και πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία.

Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλί, του λευκού και του μοβ. Είναι «πλούσιες» σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Γλυκοπατάτες «γεμάτες» θρεπτικά συστατικά

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Ένα φλιτζάνι, ή 200 γραμμάρια ψητής γλυκοπατάτας με φλούδα μας δίνει:

  • Θερμίδες: 180
  • Υδατάνθρακες: 41 γρ
  • Πρωτεΐνη: 4 γρ
  • Λιπαρά: 0,3 γρ
  • Φυτικές ίνες: 6,6 γρ
  • Βιταμίνη Α: 213% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη C: 44% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγγάνιο: 43% της ημερήσιας πρόσληψης
  • Χαλκός: 36% της ημερήσιας πρόσληψης

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες – ειδικά οι πορτοκαλί και μοβ ποικιλίες – είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η γήρανση. Επομένως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

Πώς υποστηρίζει το έντερο;

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει κανένα από τα δύο είδη.

Ως εκ τούτου, οι φυτικές ίνες παραμένουν εντός του πεπτικού σας συστήματος και παρέχουν διάφορα οφέλη για το έντερό σας. Ορισμένες διαλυτές και αδιάλυτες ίνες μπορούν να ζυμωθούν από τα βακτήρια στο παχύ έντερο, δημιουργώντας ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που τροφοδοτούν τα κύτταρα της εντερικής επένδυσης και τα διατηρούν υγιή και δυνατά.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες που περιέχουν 20-33 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πιο τακτική κινητικότητα, σύμφωνα με έρευνες.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Οι γλυκοπατάτες έχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι ανθοκυανίνες – μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις μοβ γλυκοπατάτες – αναφέρεται σε έρευνα  δοκιμαστικών σωλήνων ότι φαίνεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.

Για καλή όραση σε κάθε ηλικία

Οι γλυκοπατάτες είναι «πλούσιες» σε βήτα καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που «κρύβεται» πίσω από το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα των λαχανικών. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι (200 g) ψημένης γλυκοπατάτας με φλούδα παρέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βήτα καροτίνης που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας ανά ημέρα.

Η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας και χρησιμοποιείται για να σχηματίσει υποδοχείς ανίχνευσης φωτός μέσα στα μάτια σας.