Όλοι θέλουμε να φτάσουμε την ηλικία των 90, 95 ακόμα και 100 ετών, με την προϋπόθεση φυσικά να είμαστε γεροί και δυνατοί. Για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η μακροζωία είναι πιο πιθανή εάν διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό μετά την ηλικία των εξήντα ετών, σύμφωνα με πολυϊδρυματική μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που διατήρησαν το βάρος τους σε σταθερά επίπεδα είχαν 1,2 έως 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο αλλά και καλύτερα, σε σύγκριση με εκείνες που εμφάνιζαν 5% ή και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Πώς συνδέεται βάρος και μακροζωία;

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν τις συσχετίσεις των αλλαγών βάρους αργότερα στη ζωή με την μακροζωία σε 54.437 γυναίκες που εγγράφηκαν στο Women’s Health Initiative. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 30.647, ή το 56% των συμμετεχόντων έζησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών και άνω.

Οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον 5% τους βάρους τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες που το διατήρησαν σταθερό. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχασαν ακούσια βάρος είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 90 ετών. Ωστόσο, η αύξηση βάρους 5% ή περισσότερο, σε σύγκριση με το σταθερό βάρος, δεν συσχετίστηκε με μακροζωία.

«Εάν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνειδητοποιήσουν ότι χάνουν βάρος χωρίς να προσπαθούν, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι κακής υγείας και ένας προγνωστικός δείκτης μειωμένης μακροζωίας» καταλήγουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις συμβουλές του γιατρού εάν συνιστάται μέτρια απώλεια βάρους για τη βελτίωση της υγείας ή της ποιότητας ζωής τους.