Έως και 237 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, το 10-30% του πληθυσμού του πλανήτη, πάσχουν από αϋπνία. Ανάμεσα σε αυτούς τυχαίνει να είναι και η Beyoncé, η οποία περιοδεύει για δεκαετίες, περισσότερο από το μισό της ζωής της.

Σύμφωνα με την ίδια, λόγω του γεμάτου και απαιτητικού της προγράμματος, δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί. Και όταν τελικά τα καταφέρνει, συχνά ξυπνά μέσα στη νύχτα.

Μάλιστα, τα στοιχεία του Sleep Foundation δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν προβλήματα αϋπνίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους από ό,τι οι άνδρες. 

Διαβάστε επίσης: Beyonce: Έδωσε 100.000 δολάρια για να γυρίσουν οι θαυμαστές της σπίτι

Φανταστείτε δηλαδή ότι ο Jay-Z κοιμάται ανενόχλητος όσο η Beyoncé στριφογυρίζει δίπλα του στο κρεβάτι.

Αν αυτό το σενάριο σας φαίνεται γνώριμο (ακόμα και αν η αιτία των προβλημάτων σας δεν είναι οι φανταχτερές συναυλίες), παρακάτω θα βρείτε μια τεχνική που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σαν να μην έχετε καμία έγνοια.

Πώς να «ξεγελάσετε» την αϋπνία

Οι περισσότεροι δεν κοιμούνται μόλις ακουμπήσουν το μαξιλάρι. Ένα άτομο που τείνει να ξεκουράζεται καλά μπορεί να χρειαστεί έως και περίπου δεκαπέντε λεπτά για να αποκοιμηθεί.

Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο να χαλαρώσει.

Ωστόσο, αν αισθανθείτε να καθυστερεί παραπάνω, τότε ακριβώς πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε την διαδικασία από την αρχή.

Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα είδους reset τον εγκέφαλό σας. Σηκωθείτε και προσπαθήστε να κάνετε κάτι απλό, όπως το να διπλώσετε τα ρούχα ή να διαβάσετε μερικές σελίδες από ένα βιβλίο που δεν έχετε τελειώσει.

Όταν κουραστείτε, επιστρέψτε στο κρεβάτι.

Αν και μετά από τα παραπάνω διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την μέθοδο της παράδοξης πρόθεσης.

Αν μπορούσατε με κάποιο τρόπο να ξεχάσετε την έντονη επιθυμία σας να αποκοιμηθείτε, δεν θα σας ερχόταν πιο εύκολα ο ύπνος; Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία βασίζεται η παράδοξη πρόθεση.

Αυτή η τεχνική γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας απλώς σας ζητά να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, να αφήσετε τα μάτια σας ανοιχτά και να εστιάσετε στο να μείνετε ξύπνιοι, αντί να αποκοιμηθείτε.

Ο στόχος της παράδοξης πρόθεσης αναφορικά με τον ύπνο δεν είναι να κάνετε δραστηριότητες ή να μετακινήστε στο σπίτι με στόχο πράγματι να μείνετε ξύπνιοι.