Κοντεύει απόγευμα, είστε στη δουλειά και σιγά- σιγά νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν; Παράλληλα, τα αδιάκοπα «κλικ» στο πληκτρολόγιο του συναδέλφου σας, σας προκαλούν νεύρα; Και τώρα; Πώς θα συγκεντρωθείτε και πώς θα αποδώσετε;

Η αίσθηση της πείνας μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση εκνευρισμού. Ο θυμός βέβαια που πυροδοτείται από την πείνα δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο και με λίγες απλές αλλαγές μπορούμε εύκολα να τον αποφύγουμε.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: 3 συμβουλές που μας κρατούν νέους μεγαλώνοντας

Γιατί έχουμε νεύρα όταν πεινάμε;

Η πείνα και η πέψη είναι περίπλοκες εσωτερικές και θα έλεγε κανείς, πολύ «προσωπικές» διαδικασίες.

Κατά κανόνα, όταν αισθανόμαστε πεινασμένοι, ο «κινητήρας» του εγκεφάλου μας αργοσβήνει…

Ο εγκέφαλος βασίζεται στη γλυκόζη για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του. Όταν πεινάμε λοιπόν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια αυτοελέγχου. Σαν αποτέλεσμα, η υπομονή μας εξαντλείται γρήγορα και ακόμη και οι ήπιες ενοχλήσεις μετατρέπονται σε φιτίλια που μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμα και αισθήματα οργής.

Για να βάλετε «στοπ» στα νεύρα και την πείνα

Εάν παρατηρήσετε πως μια κυκλοθυμική συμπεριφορά σας «χτυπά την πόρτα», μην χαρακτηρίζετε απλά τα συναισθήματά σας ως «κακά». Επιμείνετε και… ανακρίνετε τον εαυτό σας ώστε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι. Μήπως τελικά έχετε μείνει πολλές ώρες με άδειο στομάχι;

Αναγνωρίζοντας το πώς αισθάνεστε και γιατί, ίσως προλάβετε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

  • Επιλέξτε τακτικά σνακ που συνδυάζουν υδατάνθρακες με πρωτεΐνη

Η προφανής λύση για να μην αισθάνεστε πεινασμένοι είναι να φάτε κάτι το συντομότερο δυνατόν. Ένα οποιοδήποτε σνακ ωστόσο, μπορεί να μην σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα μακροπρόθεσμα. Το σώμα σας αναζητά αναπλήρωση ενέργειας και ως εκ τούτου, ένας συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών, θα ήταν ιδανικός.

Σκοπός δεν είναι να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά να το σταθεροποιήσετε.

Συνδυάστε φρούτα, τοστ ή κράκερ με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς και τροφοδοτείστε το σώμα σας σε τακτική βάση.

Φυσικά, κανένα σνακ δεν υποκαθιστά ένα υγιεινό γεύμα. Επομένως, εάν νιώθετε πως πεινάτε τακτικά, ίσως αξίζει να πειραματιστείτε με μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Η ποικιλία στις τροφές που καταναλώνετε και μια επαρκής συνολικά ποσότητα πρόσληψης φαγητού μέσα στην ημέρα μπορεί να κρατήσει το σάκχαρό σας σε ένα καλό επίπεδο, το μυαλό σας διαυγές και τη διάθεσή σας αν μη τι άλλο απαλλαγμένη από έντονες και «ανεξήγητες» αντιδράσεις.