Όσο σημαντικοί είναι οι στόχοι στη ζωή μας, άλλο τόσο ζωτικής σημασίας είναι το πότε τους θέτουμε και το πώς τους προσεγγίζουμε ώστε να καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε. Αν και για πολλούς από εμάς είναι δελεαστικό να κάνουμε σχέδια στην αρχή του έτους για τις επόμενες 365 μέρες, η λήψη αποφάσεων τον Ιανουάριο μπορεί να είναι… συνταγή καταστροφής!

Αντιθέτως, η διάσπαση ενός στόχου σε «κομμάτια», όχι μόνο διευκολύνει την επίτευξή του, αλλά κάνει και την προσεγγισή του πιο ρεαλιστική. Άλλωστε, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραστικά κατά τη διάρκεια του έτους και άρα τα σχέδιά μας θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως αν δεν θέλουμε να… ναυαγήσουν.

Διαβάστε επίσης: Ημικρανία: Είναι η ενσυνειδητότητα μια μορφή θεραπείας;

«Back to school» και επιστροφή.. στους στόχους μας

Είναι ωραίο να ξεκινάμε με νέους στόχους τον Σεπτέμβρη αφού ο Αύγουστος με τη ζέστη και τις διακοπές έχει περάσει, ο καιρός έχει «γλυκάνει» και υπάρχει αυτή η αίσθηση «επιστροφής στο σχολείο».

Πολλές φορές όμως, θέτουμε στόχους και στην πορεία φοβόμαστε, νιωθουμε κουρασμένοι, φτάνουμε σε αδιέξοδο και τελικά τους παρατάμε.

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Βήμα #1

Ξεκινήστε γράφοντας όλα όσα θα θέλατε να κάνετε. Σκεφτείτε τους στόχους σας πολύ προσεκτικά σε συνδυασμό με άλλες πτυχές της ζωής σας διότι με το να εστιάσετε σε έναν τομέα, είναι πολύ πιθανό να παραμελήσετε άλλους, εξίσου σημαντικούς.

Για παράδειγμα, το να θέλετε να είστε σε φόρμα είναι ένας πολύ καλός στόχος ζωής, αλλά αν περνάτε κάθε μέρα στο γυμναστήριο, ενδεχομένως να στερηθείτε πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά σας ή από άλλα χόμπι που σας αρέσουν.

Βήμα #2

Κάντε ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για το πότε θέλετε να ολοκληρώσετε κάθε στόχο και αρχίστε να τους χωρίζετε ανά εποχή ή ανά μήνα.

Προτιμήστε να βάλετε μεγαλύτερους στόχους την άνοιξη και το φθινόπωρο και αφήστε τους μικρότερους για το χειμώνα και το καλοκαίρι. Γενικά, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να αποφασίσετε τους χρόνους που σας ταιριάζουν καλύτερα, καθώς μόνο έτσι, θα καταφέρετε τελικά να τηρήσετε το πλάνο που έχετε κατά νου.

Βήμα #3

Έχοντας ήδη μια γενική εικόνα των στόχων σας χρονικά, επικεντρωθείτε στο να τους υλοποιήσετε κατά την διάρκεια της εποχής που τους έχετε θέσει, ξεκινώντας από την εποχή που βρισκόμαστε τώρα.

Χωρίστε τον κάθε στόχο σε ακόμα πιο μικρά «κομμάτια». Εάν λόγου χάριν θέλετε να διακοσμήσετε εκ νέου ένα δωμάτιο του σπιτιού, βάλτε ένα deadline και κάντε ένα βήμα τη φορά. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια προθεσμία καθώς αυτόματα δίνει στο στόχο σας την απαραίτητη «ώθηση» για να υλοποιηθεί και το κίνητρο σας γίνεται ισχυρότερο.

Το να σπάτε το χρόνο σε μικρότερα διαστήματα, σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα από την αρχή και φυσικά δεν σας κατακλύζει το άγχος να κάνετε πολλά πράγματα μαζί προκειμένου να καταφέρετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας.

Μην ξεχνάτε: Μπορείτε να κερδίσετε μεγάλες μάχες κατορθώνοντας μικρές νίκες κάθε φορά…

Βήμα #4

Καταγράψτε στο ημερολόγιό σας όλα εκείνα τα μικρότερα καθημέρινα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να φτάσετε στο στόχο σας όπως και κάθε άλλη υποχρέωση μέσα στην ημέρα.

Όταν το κάνετε αυτό είναι πολύ πιο πιθανό οι στόχοι σας να μην παραμείνουν απλά στη λίστα των «to-do», αλλά να γίνουν πραγματικότητα.

Βήμα #5

Κάθε νέα μέρα, μήνας, εποχή, είναι μία νέα αρχή και άρα μία νέα ευκαιρία. Εσείς; Ακόμα το σκέφτεστε; Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Μόνο αν κάνετε σήμερα την αρχή, θα καταφέρετε να φτάσετε στο τέλος…