Η ενσυνειδητότητα αφορά την ισορροπία νου-σώματος μέσω της σκόπιμης εστίασης της προσοχής του ατόμου στην παρούσα στιγμή και την απόλυτη αποδοχή του τι συμβαίνει μέσα του και γύρω του χωρίς καμιά κρίση. Πώς οι πρακτικές της συνδέονται με την ημικρανία;

Το άγχος είναι γνωστό πως μπορεί να πυροδοτήσει και να επιδεινώσει τον πόνο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ημικρανίας. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του στρες και κατ’ επέκταση σε μείωση της σοβαρότητας του πόνου και των δυσάρεστων συμπτωμάτων που βιώνουν τα άτομα με ημικρανία. Επιπλέον, η εξάσκηση των πρακτικών της μπορεί να ενισχύσει τον συναισθηματικό και γνωστικό έλεγχο του ατόμου όταν πονά.

Διαβάστε επίσης: Τριγλυκερίδια: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Η έρευνα

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA (The Journal of the American Medical Association), ομάδα ειδικών διερεύνησε εάν η μείωση του στρες με τη βοήθεια της ενσυνειδητότητας μπορεί να προσφέρει οφέλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ημικρανία.

Οι μισοί συμμετέχοντες εξάσκησαν μεθόδους ενσυνειδητότητας για την καταπολέμηση της ημικρανίας ενώ οι άλλοι μισοί ένα είδος εκπαιδευτικής θεραπείας.

Πιο αναλυτικά:

  • Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε δίωρα μαθήματα ενσυνειδητότητας που περιελάμβαναν διαλογισμό, εστίαση σε διαδοχικά μέρη του σώματος, ενσυνείδητη κίνηση μέσω εξάσκησης της γιόγκα και ασκήσεις επαναφοράς της προσοχής στον φυσικό ρυθμό της αναπνοής.
  • Η δεύτερη ομάδα παρακολούθησε επίσης δίωρα μαθήματα που ήταν περισσότερο επιμορφωτικά και είχαν να κάνουν με ενημέρωση- εκπαίδευση σε σχέση με τις βιολογικές, ψυχολογικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες που σχετίζονται με τις ημικρανίες, τους πυροδοτητές της κεφαλαλγίας και το ρόλο του στρες.

Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία μείωσης του άγχους μέσω της ενσυνειδητότητας βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα της ημικρανίας και τη συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων εν αντιθέσει με τη δεύτερη ομάδα που δεν εφάρμοσε πρακτικές της.

Στην πρώτη ομάδα παρατηρήθηκε επίσης μείωση των ημερών που τα άτομα αισθάνονταν ημικρανία στο διάστημα κάθε μήνα.

Με την επίγνωση επομένως, οι συμμετέχοντες κατόρθωσαν σε διάστημα λίγων μηνών να μάθουν έναν νέο τρόπο επεξεργασίας του πόνου με πιθανή, σημαντική επίδραση στην μακροπρόθεσμη, καλή υγεία τους.