Η διάθεση που έχουμε είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι «βάζουμε» στο σώμα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα είναι η μεσογειακή, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στην βελτίωση της ψυχολογίας μας.

Δεδομένου ότι περίπου το 95% της σεροτονίνης, μίας εκ των ορμονών της ευτυχίας, παράγεται στο πεπτικό μας σύστημα και συγκεκριμένα στο έντερο και το έντερο αποτελείται από εκατομμύρια νευρικά κύτταρα που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο, καταλαβαίνουμε πως ό,τι καταναλώνουμε είναι ικανό να μας προκαλέσει συναισθηματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: 2 λάθη που κάνετε με την πρωτεΐνη

3 θρεπτικά συστατικά που τονώνουν την ψυχολογία

#1 Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι η «βασίλισσα» των λιπαρών οξέων και η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία και στην υγεία του εγκεφάλου.

Ενισχύουν τη ροή του αίματος, βελτιώνουν την υγεία του δέρματος, συμβάλλουν στη συνολική υγεία των κυτταρικών μεμβρανών ενώ παράλληλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Για την πρόσληψή τους, προτιμήστε φυτικές τροφές όπως ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια) και σπόρους (λιναρόσπορος) και για μεγαλύτερη πρόσληψη, ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, η πέστροφα και ο γαύρος.

#2 Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη ομάδα φυτικών μορίων με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση. Η κατανάλωση ορισμένων τύπων πολυφαινολών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ενώ έρευνες δείχνουν ότι όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, βελτιώνουν συνολικά την ψυχική μας κατάσταση και προστατεύουν τον εγκέφαλο από ορισμένους τύπους άνοιας.

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα και τα λαχανικά (κυρίως στα μούρα, το σπανάκι και την αγκινάρα), στον καφέ, το πράσινο τσάι, τη μαύρη σοκολάτα και τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς και το γαρύφαλλο.

#3 Προβιοτικά

Τα προβιοτικά βοηθούν στην υγιή «σύνδεση» εντέρου- εγκεφάλου, εξού και ενδείκνυνται ως εξαιρετικά ευεργετικά για τον εγκέφαλο θρεπτικά συστατικά.

Τα βρίσκουμε σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως:

  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Ξυνολάχανο
  • Kimchi

*Μην ξεχνάτε

Όταν «ταΐζετε» την κοιλιά σας, «ταΐζετε» και τον εγκέφαλό σας και κατά κάποιον τρόπο ρυθμίζετε από μόνοι σας την διάθεσή σας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε τα σωστά τρόφιμα για μια συνολικά ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.