Πολλοί άνθρωποι τρώνε πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά φτωχό σε πρωτεΐνη, ενώ άλλοι το παραλείπουν εντελώς.

Όμως ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή/και στην πρόληψη της αύξησης ή της επαναπρόσληψης βάρους, καθώς σας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Σύμφωνα με μελέτη από το American Journal of Clinical Nutrition, οι άνθρωποι που συμπεριλάμβαν την πρωτεΐνη στο πρώτο τους γεύμα είχαν μειωμένη την ορμόνη που διεγείρει την πείνα και αυξημένη την ορμόνη του κορεσμού.

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Ποια να προτιμήσετε αν πονάτε μετά την άσκηση

Επιπλέον, ήταν λιγότερο πιθανό να φάνε ένα βραδινό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου πρωινό.

Για καταπολεμήσετε τις βραδινές λιγούρες δοκιμάστε για πρωινό:

Τοστ με σολομό

Ο σολομός είναι ένα ισχυρό superfood οπότε γιατί να μην ξεκινήσετε την ημέρα σας με αυτόν;

Θα χρειαστείτε 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα light και 50 γρ καπνιστό σολομό σε φέτες, για να λάβετε περίπου 21 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φρυγανίστε δύο φέτες ψωμιού ολικής άλεσης και αλείψτε 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα, πριν το γεμίσετε με τις φέτες του καπνιστού σολομού.

Ο συνδυασμός καλών λιπών, φυτικών ινών και πρωτεΐνης είναι βέβαιο ότι θα σας κρατήσει χορτάτους όλο το πρωί.

Τοστ με γαλοπούλα και αβοκάντο

Η άπαχη γαλοπούλα είναι μια καλή επιλογή όταν θέλετε να αυξήσετε την περιεκτικότητα του πρωινού σας σε πρωτεΐνη.

Απολαύστε τις μαζί με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, που έχετε καλύψει με το ένα τέταρτο του πολτοποιημένου αβοκάντο για μια αλμυρή πρωινή απόλαυση και περίπου 16 γραμμάρια πρωτεΐνης.

«The shake mistake»

Το να πιείτε ένα ρόφημα με 40 ή 50 γραμμάρια πρωτεΐνης για να καλύψετε τις ανάγκες σας δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό όσο νομίζετε. 

Το σώμα σας απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τόση πρωτεΐνη με τη μία.

Η μέγιστη ποσότητα που μπορούν να απορροφήσουν οι μύες σας ταυτόχρονα είναι 0,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά γεύμα -(περίπου 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα), σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Οτιδήποτε περισσότερο δεν παρέχει κανένα πρόσθετο όφελος και η περίσσεια πρωτεΐνης διασπάται σε γλυκόζη ή τριγλυκερίδια για αποθήκευση ενέργειας στους μυς ή στο λίπος.

Πολλοί, επίσης πιστεύουν ότι πρέπει να ανεφοδιάζονται με ένα πρωτεϊνικό ρόφημα μετά από μια έντονη προπόνηση και να παραλείπουν να έχουν υδατάνθρακες.

Ωστόσο, η πρωτεΐνη από μόνη της δεν θα αντικαταστήσει το γλυκογόνο ελλείψει υδατανθράκων.

Μην ξεχνάτε ότι η πρωτεΐνη είναι για τη διατήρηση και την οικοδόμηση των μυών, καθώς και για την αντικατάσταση άλλων απαραίτητων πρωτεϊνών στο σώμα. Χρειαζόμαστε και υδατάνθρακες για να ανακτήσουμε την ενέργειά μας.