Γεμάτοι με ευεργετικά για την καρδιά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά οι ξηροί καρποί βρίσκονται στο επίκεντρο της υγιεινής διατροφής. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι αρκεί μια μερίδα καθημερινά για να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Πέρα από αυτά, οι ξηροί καρποί έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή ενώ βελτιώνουν και την γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια στο maximum συνδυάζοντας αυτούς τους ξηρούς καρπούς

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 13.504 ενήλικες από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) για να αναλύσει τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της κατάθλιψης. Στην αρχή της μελέτης, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε εάν τα άτομα εμφάνισαν κατάθλιψη και εάν έτρωγαν ξηρούς καρπούς (και εάν ναι, σε τις ποσότητες ή μερίδες). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Πώς η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Λίγες είναι οι τροφές που είναι τόσο θρεπτικές όσο οι ξηροί καρποί. Η προστατευτική τους δράση ενάντια στην κατάθλιψη ενδεχομένως να οφείλεται σε ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Τα κύρια συστατικά των ξηρών καρπών, όπως διαιτητικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά, φαινόλες, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που μπορεί να συμβάλουν στην προστασία από την κατάθλιψη, εξηγούν οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονών μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της κατάθλιψης, δεν χρειάζονται πολλά για να κατανοήσουμε πώς  οι ξηροί καρποί «θωρακίζουν» την ψυχική υγεία.

Μια μερίδα είναι αρκετή

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε διάστημα 5,3 ετών, οι άνθρωποι που έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα (περίπου μια χούφτα) είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της συχνότητας εμφάνισης της κατάθλιψης παρατηρήθηκε εκτός άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Επιπλέον οι άνθρωποι που είχαν και άλλες υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής και κατανάλωναν καθημερινά μια μερίδα ξηρών καρπών, απολάμβαναν ακόμα περισσότερα οφέλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στην κατανάλωση ξηρών καρπών για να αποφύγουμε την ψυχική νόσο.

Ενώ απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να κατανοήσουμε την σύνδεση των ξηρών καρπών με την κατάθλιψη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μια θετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.