Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα αφού είναι φυσικό να καταπονείται. Ανάμεσα σε όσα πρέπει να προσέχουμε σε σχέση με εκείνο είναι και η στάση του.

Η στάση του σώματος αφορά την καμπύλη που κάνει η σπονδυλική στήλη και τη «συνεργασία» της με τους μύες ώστε να είμαστε σωστά ευθυγραμμισμένοι όταν είμαστε όρθιοι ή όταν καθόμαστε. Στην περίπτωση της κακής στάσης που πολλοί από εμάς χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, έχουμε, μπορούν να προκύψουν κοινά, ιδιαιτέρως ενοχλητικά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα ο πόνος στην πλάτη και τον αυχένα.

Διαβάστε επίσης: Vagus nerve: Το νεύρο που επηρεάζει κάθε λειτουργία στο σώμα μας

Με άλλα λόγια, η κακή στάση του σώματος προκαλεί ανισορροπίες, τις οποίες στη συνέχεια το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει. Σε αυτή του την προσπάθεια, μερικοί μύες τεντώνονται και εξασθενούν ενώ άλλοι γίνονται βραχύτεροι και σφιχτοί. Έτσι, τόσο οι τένοντες όσο και οι μύες δεν λειτουργούν σωστά.

Οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή με κεκλιμένη λεκάνη, γυρτούς ώμους και το κεφάλι προς τα κάτω είναι ένα οικείο παράδειγμα μιας λάθος στάσης που μπορεί να καταλήξει σε… επίπονα θέματα, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

Ποια είναι όμως τελικά η σωστή στάση;

Τα οφέλη για την υγεία της καλής στάσης του σώματος

Καλή στάση σημαίνει λιγότερο άγχος στο σώμα αφού τα οστά και οι μύες είναι σε ευθυγράμμιση. Το αποτέλεσμα; Καλύτερη υγεία των οστών, των αρθρώσεων και των μυών, πιο δυνατός πυρήνας και μεγαλύτερη σταθερότητα και ισορροπία του σώματος.

Επιπλέον:

  • Όταν κάθεστε ή στέκεστε σωστά, υπάρχει λιγότερη πίεση στο διάφραγμα, γεγονός που διευκολύνει την αναπνοή.
  • Η κακή στάση μπορεί να αυξήσει την ένταση τους ώμους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Αντίθετα επομένως η καλή, μπορεί να τους μειώσει.
  • Ένα ισορροπημένο μυϊκό σύστημα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος στις κινήσεις μας.
  • Η ευκαμψία με τη σειρά της μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών κατά τη διάρκεια απλών καθημερινών εργασιών αλλά και την κούραση.

Και για την ψυχική μας υγεία…

Το να στέκεστε ίσια και με το λαιμό σας «ψηλά» μπορεί να σας χαρίσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα κάθε μέρα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κακή στάση του σώματος

Όλοι είμαστε λίγο πολύ «ένοχοι» για τους πόνους μας… Κάτι η κούραση στο τέλος της ημέρας, ο μη σωστός εξοπλισμός στο χώρο εργασίας ή απλά ένας κακός ύπνος, όλα μπορεί να καταλήξουν σε:

  • Πόνους, όπως είπαμε, στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους, με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.
  • Ακαμψία.
  • Καούρα- επιβράδυνση της πέψης λόγω αυξημένης πίεσης στην κοιλιά.

Πώς θα βελτιώσετε τη στάση σας

Όσο περισσότερο είναι το χρονικό διάστημα που έχουμε κακή στάση, τόσο πιο δύσκολο είναι δυστυχώς να τη διορθώσουμε. Αξίζει ωστόσο να το προσπαθήσουμε.

Μερικές απλές συμβουλές για να αρχίσετε να μειώνετε τον πόνο σας και να αλλάξετε τη στάση σας περιλαμβάνουν:

  • Τακτικά διαλείμματα για να κινήστε ειδικά εάν η δουλειά σας είναι καθιστική.
  • Λιγότερο σκύψιμο του κεφαλιού μπροστά στις οθόνες (αυξήστε το ύψος της οθόνης του υπολογιστή, μην «σκρολάρετε» παρατεταμένα στο κινητό κοιτώντας κάτω).
  • Χαλαροί ώμοι και χέρια (π.χ. τοποθετήστε το πληκτρολόγιο σε τέτοια απόσταση ώστε να μην πιέζεστε και να είναι οι καρποί σας ίσοι).
  • Κάθισμα όσο πιο πίσω στην καρέκλα ώστε το σώμα σας να είναι πάντα ευθυγραμμισμένο.