Ο πόνος και η δυσκαμψία αποτελούν πλέον καθημερινές ενοχλήσεις; Περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι; Εάν ναι, τότε δεν είστε μόνοι, μιας και νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Lancet Global Health δείχνουν ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως (28% ή 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι σωματικά ανενεργοί.

Και είτε εργάζεστε, μελετάτε ή περιηγείστε στο Διαδίκτυο, το να κάθεστε για πολλές ώρες συνεχόμενα μπορεί να οδηγήσει σε δύσκαμπτους γοφούς ή και πόνο στην μέση.

Διαβάστε επίσης: Yoga για μακροζωία: Η στάση του δέντρου χαρίζει ευεξία

Όταν μένουμε καθισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα γόνατα, οι γοφοί και η σπονδυλική στήλη βρίσκονται σε συνεχή κάμψη, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει κακή στάση και πόνους στο σώμα.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές στάσεις yoga που μπορούν να μας βοηθήσουν να εκτονώσουμε την ένταση που συσσωρεύεται σε περιοχές όπως οι γοφοί, η σπονδυλική στήλη, ο αυχένας και η μέση. Όταν τις κάνουμε τακτικά μπορούμε να καταφέρουμε να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής.

Η ωφέλιμη δράση της yoga

Αυτές οι στάσεις είναι φιλικές για αρχάριους και μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την στάση σας, χαρίζοντάς σας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Δεν είναι απαραίτητο να τις κάνετε όλες. Μπορείτε να κάνετε από μία σε διαφορετικά διαστήματα μέσα στην μέρα. Κρατήστε κάθε στάση για 5 έως 10 αναπνοές ή για όσο αντέχετε πριν επαναλάβετε στην αντίθετη πλευρά.

Marjariasana Bitilasana

Γνωστή και ως στάση γάτα/αγελάδα, μας βοηθά να ανοίξουμε τον θώρακα και την πλάτη, τεντώνοντας τους ώμους, το λαιμό και την σπονδυλική στήλη.

Για να την κάνετε:

  • Ξεκινήστε ακουμπώντας τα χέρια και τα γόνατά σας στο έδαφος. Τα γόνατά σας πρέπει να είναι κάτω από τους γοφούς σας και τα χέρια σας κάτω από τους ώμους σας.
  • Καθώς εισπνέετε, τραβήξτε τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική σας στήλη και λυγίστε την πλάτη σας σαν γάτα.
  • Καθώς εκπνέετε, ξεκινώντας από την ουρά σας, αρχίστε να επεκτείνετε τη σπονδυλική σας στήλη, σπόνδυλο προς σπόνδυλο, έως ότου η πλάτη σας είναι καμπυλωμένη από την άλλη πλευρά, με την κοιλιά σας να βυθίζεται προς το έδαφος.
  • Συνεχίστε αργά, κάνοντας εναλλαγές για 5 έως 10 αναπνοές.

Uttanasana

Με αυτήν την ανακουφιστική στάση μπορείτε να τεντώσετε την σπονδυλική σας στήλη, τους μηριαίους και τους γοφούς ενώ βελτιώνετε και την στάση του σώματός σας.

Για να την κάνετε:

  • Σταθείτε με ίσια και τεντωμένη πλάτη ενώ τα πόδια σας είναι ανοιχτά στο πλάτος των γοφών σας και τα χέρια σας στο πλάι.
  • Καθώς εκπνέετε, διπλώστε προς τα εμπρός, βάζοντας δύναμη στους γοφούς.
  • Τοποθετήστε τα χέρια σας στο πάτωμα δίπλα στα πόδια σας ή σε ένα μπλοκ yoga.
  • Κρατήστε μια ελαφριά κάμψη στα γόνατά σας καθώς οι γοφοί σας ευθυγραμμίζονται με τα γόνατά σας και αυτά βρίσκονται πάνω από τους αστραγάλους σας.
  • Στη συνέχεια, σηκωθείτε ξανά.
  • Επαναλάβετε για 5 έως 10 κύκλους εισπνοών και εκπνοών.

*Πριν αλλά και αφού ολοκληρώσετε την εκτέλεση των ασκήσεων, μην ξεχνάτε το ζέσταμα και την αποθεραπεία για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Θυμηθείτε να ακούτε το σώμα σας και σταματήστε αμέσως εάν αισθανθείτε άβολα ή παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο.