Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και την προστασία από διάφορες παθήσεις, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Χυμός: Τι να πιείτε πριν την προπόνηση

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του καφέ τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα. Περιορίζουν, επίσης, την εξάπλωση των «κακών» βακτηρίων.

Εσείς έχετε δοκιμάσει να βάλετε λίγη σκόνη κακάο στον καφέ σας;

Το ακατέργαστο κακάο σας προσφέρει όλα τα πλήρη οφέλη των κόκκων κακάο, χωρίς τα μειονεκτήματα που προέρχονται από την πρόσθετη ζάχαρη και τα λιπαρά γάλακτος που βρίσκονται στη σοκολάτα.

Το κακάο σε σκόνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, όπως και ο καφές. Όταν συνδυάζετε τα δύο, ουσιαστικά προσθέτετε περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη στο ρόφημά σας.

Το οξειδωτικό στρες και η ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου είναι βασικοί παράγοντες σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπου τμήματα του πεπτικού συστήματος φλεγμαίνουν, προκαλώντας συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι, απώλεια βάρους και κόπωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μετριάσουν το οξειδωτικό στρες, να προωθήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο και να βελτιώσουν τις ανοσολογικές σας αντιδράσεις, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Απριλίου 2023 στο Antioxidants.

Μελέτη από το The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση κακάο για 4 εβδομάδες αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες στην εντερική επένδυση.

Αν δεν είστε φαν του κακάο, η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που αναμειγνύεται εξίσου καλά με τη γεύση του καφέ. Μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη.