Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Sports Medicine, το να κάνετε έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Ακόμα και το να σηκωθείτε για λίγο όρθιοι μετά από ένα γεύμα ή όταν κάθεστε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει (μείωση γλυκόζης κατά 9,51%), αλλά όχι τόσο όσο το περπάτημα (κατά 17,01%).

Μάλιστα, όταν οι συμμετέχοντες περπατούσαν από 2 έως 5 λεπτά μετά το φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ανέβαιναν και έπεφταν πιο σταδιακά και τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν πιο σταθερά από ό,τι στην όρθια στάση.

Διαβάστε επίσης: Σώμα: Μπορεί η στάση του να επηρεάζει την υγεία μας;

Αυτό είναι καλό για τον οργανισμό, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις και οι γρήγορες πτώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Πόση ώρα μετά το φαγητό να πάτε για περπάτημα;

Αν φάγατε ένα μικρό γεύμα ή σνακ, όπως φρούτα ή μπάρα, μπορείτε να γυμναστείτε αμέσως μετά, εκτός αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με δυσπεψία.

Τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι καλύτερο να περιμένετε 10-15 λεπτά μετά τα γεύματα πριν περπατήσετε όπως και να διατηρήσετε την ένταση της βάδισης σε χαμηλά επίπεδα.

Μόλις αισθανθείτε την κοιλιά σας να φουσκώνει, φορέστε τα αθλητικά σας και κάντε μια σύντομη βόλτα για να διευκολύνετε την διαδικασία της πέψης.

Έρευνες αναφέρουν ότι η φυσική δραστηριότητα μετά το γεύμα μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε καλύτερα το φαγητό σας, καθώς η κίνηση του σώματος προωθεί τη διέγερση του στομάχου και των εντέρων, συμβάλλοντας στην ταχύτερη μετακίνηση των τροφίμων.

Επιπλέον, η χαμηλή έως μέτρια σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και προλαμβάνει ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η καούρα, η εκκολπωματίτιδα, η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.