Βάλτε λίγη Taylor Swift ενώ απολαμβάνετε το αγαπημένο σας πρωινό ρόφημα και ο εγκέφαλος σας θα σας ευχαριστεί.

Οι καθημερινές απολαύσεις, όπως η ακρόαση μουσικής ή η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, μπορούν να αυξήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και μνήμη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο εργαλείο παρακολούθησης του εγκεφάλου, οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών Tandon του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είδαν ότι τα ερεθίσματα αυτά αύξησαν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων της «ζώνης βήτα», η οποία συνδέεται με την κορυφαία γνωστική απόδοση.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Ποια παιχνίδια τη βελτιώνουν;

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του NYU παρατήρησε ότι η οικεία, ενεργητική μουσική ή η μουσική που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, προσαρμοσμένη στα γούστα του κάθε συμμετέχοντα, ήταν η πιο αποτελεσματική τακτική.

Μάλιστα, προηγούμενη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η οικεία μουσική βοηθά τόσο να ανακουφιστείτε από το άγχος όσο και να συνδεθείτε με τα συναισθήματα σας. Έτσι, μειώνεται και η παραγωγή κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), γεγονός που επιτρέπει στο κέντρο προσοχής του εγκεφάλου να λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Από την άλλη, ο καφές και το άρωμα είχαν μικρότερες, αλλά και πάλι, αξιοσημείωτες θετικές επιδράσεις.

Δύο βασικά συστατικά του καφέ είναι τα αντιοξειδωτικά και η καφεΐνη. Και τα δύο αυτά βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο καφές έχει συνδεθεί με την πνευματική εγρήγορση, την ανεβασμένη διάθεση και τη βελτιωμένη συγκέντρωση.

Παράλληλα, η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ, συνδέεται και με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης νευρολογικών ασθενειών, όπως είναι το Πάρκινσον.

Προσοχή, μην το παρακάνετε με τον καφέ

Στα πλαίσια μιας μελέτης που διεξήχθη από το UniSA’s Australian Centre for Precision Health σε συνεργασία με μια διεθνή ομάδα ερευνητών, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις του καφέ στον εγκέφαλο μεταξύ 17.702 συμμετεχόντων (37-73 ετών), επισημαίνοντας ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα αντιμετώπιζαν 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η παγίδα με τη μουσική

Με τα ακουστικά σας σε πλήρη ένταση, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την ακοή σας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η βλάβη μπορεί να συμβεί ακόμα και σε τριάντα λεπτά.

Μάλιστα, η απώλεια ακοής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με εγκεφαλικά προβλήματα, όπως το Αλτσχάιμερ και η απώλεια εγκεφαλικού ιστού.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κατανοήσετε όσα ακούτε ενώ δεν μπορεί να αποθηκεύσει αυτά που έχετε ακούσει στην μνήμη.