Λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται… Κι ενώ αυτό ισχύει στη φυσική, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior, λέει ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και στις σχέσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ ανέλυσαν έρευνες με εκατομμύρια ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι, τις περισσότερες φορές, καταλήγουμε με κάποιον που μας μοιάζει.

Οι σύντροφοι, κατά μέσο όρο, έχουν έως και 89% κοινά χαρακτηριστικά και εμπειρίες – από το πόσο νερό πίνουν ή πόσο χρόνο περνάνε στον υπολογιστή, μέχρι την χωρητικότητα της κοινωνικής τους «μπαταρίας».

Η μεγαλύτερη συμφωνία παρατηρήθηκε στις πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις, στο εκπαιδευτικό επίπεδο, στις συνήθειες του τρόπου ζωής και σε ορισμένες μετρήσεις της ευφυΐας.

Στην πραγματικότητα, «υπάρχουν ελάχιστα πράγματα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τα ετερώνυμα πραγματικά έλκονται», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. 

Ένα από αυτά αφορά τον χρονότυπο. Η μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν νυχτερινό χρονότυπο συνήθως κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις με όσους έχουν πρωινό χρονότυπο.

Νυχτερινό χρονότυπο έχουν όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ και ξυπνούν αργά το πρωί. Αντίθετα, πρωινό χρονότυπο έχουν όσοι κοιμούνται νωρίς το βράδυ και σηκώνονται νωρίς το πρωί.

«Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι η διαδικασία επιλογής συντρόφου δεν είναι απαραίτητα τυχαία και ότι ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή από ό,τι άλλα», συμπεραίνουν.

Τα ετερώνυμα απωθούνται

Είναι περισσότερο πιθανό να σχετιστούν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και ιδιοσυγκρασίες και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, φίλοι και ερωτικοί σύντροφοι τείνουν να έχουν κοινές πεποιθήσεις, αξίες και χόμπι.

Εμπιστευόμαστε και μας ελκύουν άτομα με σωματικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα δικά μας και οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως προσεγγίζουμε άτομα με προσωπικότητα που μοιάζει με τη δική μας.

Ταυτόχρονα τα στοιχεία καταγράφουν πως τα ετερώνυμα απωθούνται, ειδικά εάν διαφέρουν οι απόψεις και οι αξίες τους.

Είναι, δηλαδή, δύσκολο να ερωτευτούμε κάποιον που σκέφτεται πολύ διαφορετικά από εμάς.

Τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μέχρι και παρόμοιο DNA

Συμπεριφορικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνέκριναν το DNA 800 περίπου παντρεμένων ζευγαριών με το DNA ανθρώπων που τοποθετήθηκαν σε τυχαία ζεύγη.

Διαπίστωσαν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια παρουσίαζαν σε μεγαλύτερο ποσοστό κοινό DNA συγκριτικά με τα άγνωστα μεταξύ τους άτομα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την τάση μας να παντρευόμαστε κάποιον ο οποίος μένει κοντά μας ή είναι της ίδιας εθνικότητας.

Ωστόσο, πέρα από αυτό, φαίνεται ότι μας ελκύουν άνθρωποι που φέρουν γονίδια παρόμοια με τα δικά μας.

Είναι, επίσης, πιθανό ότι οι άνθρωποι με κοινά γονίδια να καταλήγουν μαζί λόγω των κοινών τους ενδιαφερόντων.