Μαζί με τη διατροφή, την άσκηση, ο επαρκής ύπνος είναι ένα από τα θεμέλια της υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science of The Total Environment, αποκαλύπτει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία για ποιοτικό ύπνο για τους μεγαλύτερους ενήλικες είναι μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου.

Πώς επηρεάζει η θερμοκρασία τον ύπνο;

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει πόσο εύκολα μπορείτε να αποκοιμηθείτε αλλά και το πόσο απολαμβάνετε τον ύπνο σας χωρίς διακοπές.

Κατά την έναρξη του ύπνου, ο χαμηλός φωτισμός και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στέλνουν σήματα στο σώμα ότι αυτήν την χρονική περίοδο πρέπει να εκκρίνει νευροδιαβιβαστές που διευκολύνουν τον ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αυτόνομα τη θερμοκρασία του είναι μειωμένη. Αυτό σημαίνει ότι εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή, το σώμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτήν, μας εξηγούν οι ερευνητές.

Για αυτό και έχουμε την τάση να ξυπνάμε συχνότερα όταν κοιμόμαστε σε ένα ζεστό δωμάτιο.

Τι έδειξε η έρευνα

Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ ύπνου και αισθητήρες, οι οποίοι κατέγραφαν την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου αλλά και την νευρικότητά (ανησυχία) τους. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 50 μεγαλύτερους ενήλικες, τα οποία περιλάμβαναν 11.000 νύχτες ύπνου και πληροφορίες για το περιβάλλον που κοιμήθηκαν.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν πτώση 5 έως 10% στην ποιότητα του ύπνου καθώς η θερμοκρασία κλιμακώθηκε από τους 25 βαθμούς Κελσίου στους 30 βαθμούς.

Τι άλλο να προσέξετε για να κοιμηθείτε καλά

Η συνέπεια είναι το «κλειδί» εάν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Μερικές απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε από απόψε περιλαμβάνουν:

Ξυπνήστε και κοιμηθείτε την ίδια ώρα

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Οι τακτικές ώρες ύπνου αλλά και αφύπνισης θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, περισσότερο και χωρίς διακοπές.

Εάν δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε εύκολα το βράδυ, αποφύγετε να κοιμηθείτε αργά το απόγευμα ή για περισσότερο από είκοσι λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας. Θυμηθείτε ότι η καλύτερη ώρα για έναν σύντομο ύπνο είναι νωρίς το απόγευμα.

Πριν τον ύπνο χαλάρωση

Η συνεχής διεγερτική δραστηριότητα, ιδιαίτερα προς το βράδυ, διαταράσσει τα δίκτυα έναρξης ύπνου στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, τα άτομα που είναι επιρρεπή στην αϋπνία θα ωφεληθούν από μερικές χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση βιβλίων.

Προσοχή με τον φωτισμό και την θερμοκρασία

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το δωμάτιό σας σκοτεινό και δροσερό για να προάγετε τον ποιοτικό ύπνο.

Αφήστε εκτός δωματίου συσκευές που εκπέμπουν «μπλε φως», όπως το κινητό σας, καθώς μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνους για περισσότερο.