Οι μέρες της περιόδου είναι κοντά κι εσείς λαχταράτε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες; Δεν είστε η μόνη! Πολλές γυναίκες νιώθουν την ίδια ανάγκη να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό και συχνά με πολλές θερμίδες λίγο πριν την εμμηνόρροια.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Nature Metabolism”, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τις πιθανές αιτίες του φαινομένου, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και σε αύξηση βάρους.

Η σχέση μεταξύ ορμονικών αλλαγών και ινσουλίνης κατά την έμμηνο ρύση

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ελέγχεται από ορμόνες, οι οποίες αυξάνονται και μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι ορμόνες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές μέτρησαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο γυναικών που είχαν σταθερό κύκλο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαφορετικών του φάσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κορυφώνονται στην ωχρινική φάση, τις ημέρες δηλαδή λίγο πριν την περίοδο και βρίσκονται στο χαμηλότερό τους επίπεδο λίγο πριν την ωορρηξία.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν υψηλότερα, αντίστοιχα υψηλή ήταν και η λαχτάρα για φαγητό.

Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στην προεμμηνορροϊκή φάση θα μπορούσε να είναι η αιτία της λαχτάρας για φαγητό, των αλλαγών στην όρεξη καθώς και των αλλαγών ως προς το σωματικό βάρος.

Γιατί είναι σημαντική η ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που κάνει τα κύτταρα να απορροφούν τη γλυκόζη από το αίμα, δίνοντάς τους ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Η ευαισθησία στην ινσουλίνη περιγράφει ουσιαστικά το πόσο αποτελεσματικά γίνεται όλη αυτή η διαδικασία στον οργανισμό μας.

Η υψηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη σημαίνει ότι η γλυκόζη μεταφέρεται στα κύτταρα αποτελεσματικά. Η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη ή αντίσταση στην ινσουλίνη, εμφανίζεται όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται καλά στην ορμόνη, οπότε η γλυκόζη παραμένει στο αίμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη ενέργεια στα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη και αργότερα σε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Εν κατακλείδι

Η εν λόγω έρευνα επισημαίνει ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη ποικίλλει σε διαφορετικές φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Φάνηκε να είναι υψηλότερη λίγο πριν από την ωορρηξία και χαμηλότερη τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση λόγω ορμονικών αλλαγών, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την πιο έντονη όρεξη για φαγητό.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές τονίζουν ότι το απαιτούνται περισσότερες, μεγαλύτερες μελέτες στο μέλλον.