Χωρίς ένα προκαθορισμένο πρότυπο ομορφιάς, ο καθένας/η καθεμία, στοχεύει σε αυτό που ο/η ίδιος/α θεωρεί όμορφο. Γιατί το κάνει; Μα, για να δείχνει και να αισθάνεται καλύτερα, ελπίζοντας πως αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθηση και θα οδηγήσει σε επιτυχία στην προσωπική, στην επαγγελματική και στην κοινωνική ζωή.

Κατανοητό και σεβαστό όταν ένα κορίτσι 20 ετών έχει διαφορετικό το ένα στήθος και προσθέτει στο άλλο για να είναι όμοια. Ωστόσο αν έχει ικανοποιητικό στήθος και θέλει να το αυξήσει υπερβολικά για να μοιάζει στις διάσημες «φίλες» της στο Instagram, τότε το πράγμα ξεφεύγει.

Ιδίως αν βρεθεί μπροστά σε έναν ανήθικο πλαστικό χειρουργό που τα κάνει όλα για το κέρδος. Προφανώς δεν είναι όλοι ηθικοί, γιατί αν ήταν δεν θα βλέπαμε γύρω μας αυτά που βλέπουμε.

Σήμερα, και λόγω των social media, οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως έχουν γίνει πιο δημοφιλείς και τυγχάνουν μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής.

Η εξοικείωση των νέων με τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

Οι νέοι είναι εξοικειωμένοι και δεν ντρέπονται πλέον να μιλήσουν για τις επεμβάσεις που κάνουν. Γιατί και οι διασημότητες που ακολουθούν στα social media επιδεικνύουν με περηφάνια τα αποτελέσματα των δικών τους χειρουργικών επεμβάσεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως «ταΐζουν» τις εμμονές πολλών νέων ανθρώπων με την πλαστική χειρουργική. Διεθνώς, αρκετοί γιατροί παραδέχονται πλέον πως ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για όσους/ες φτάνουν στην πόρτα τους είναι να δείχνουν καλύτερα στις selfies.

Ακούω την άποψη νέων αγοριών και κοριτσιών που λένε ότι αν δεν τα κάνω αυτά από τα 20 έως τα 30, πότε θα τα κάνω, όταν γεράσω; Δηλαδή γιατί να μη χαρώ αυτή την αλλαγή από την αρχή της ενήλικης ζωής μου και να περιμένω μετά τις εγκυμοσύνες μου ή στα όρια της ανδρόπαυσης για να δράσω. Ομολογώ ότι το κατανοώ ως επιχείρημα ανεξάρτητα από το αν συμφωνώ ή όχι.

Οι πιο δημοφιλείς πλαστικές στις νεότερες ηλικίες είναι η ρινοπλαστική, η αύξηση στήθους, η βλεφαροπλαστική, αλλά και η επέμβαση για τη διόρθωση προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης.

Τα χειρουργεία αυτά πλέον έχουν εξελιχθεί, έγιναν ρουτίνα και δεν τρομάζουν τους νέους όσο πααλιότερα, καθώς έχουν καθόλου έως ελάχιστες ημέρες νοσηλείας με περιορισμένο πόνο. Βέβαια ένα χειρουργείο είναι πάντα ένα χειρουργείο!

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα χειρουργεία. Το 75% των πλαστικών χειρουργών στις ΗΠΑ είδε να αυξάνεται σημαντικά – ιδίως την τελευταία πενταετία – ο αριθμός των γυναικών κάτω των 30 ετών που ζητούσαν αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου.

Οι millennials έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να εμφανίζονται – αποφασισμένοι όπως μαθαίνω – στα γραφεία δερματολόγων και πλαστικών χειρουργών και στη χώρα μας. Οι περισσότεροι ζητούν να κάνουν πρόληψη, να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, αντί να διορθώνουν αργότερα τα σημάδια της.

Βέβαια, αν τα καταφέρουν, θα το μάθουμε όταν οι νέοι αυτοί θα ξαναδούν τον καθρέφτη τους στα 50, στα 60 ή στα 70.

Στην εποχή μας, η πλαστική χειρουργική δεν έχει ηλικία και έρχεται να δώσει λύσεις σε ανάγκες όλων των ηλικιών, διατείνονται οι πλαστικοί χειρουργοί. Στην ίδια εποχή, η διάσημη ηθοποιός Ιζαμπέλα Ροσελίνι, στα 70 της, δηλώνει πως δεν έχει κάνει πλαστική, αλλά παραδέχεται ότι «ο λαιμός με εκνευρίζει, αλλά ζω με αυτό, προτιμώ να φοράω ένα μαντίλι από μια εγχείρηση».