Όσο κι αν θέλετε να ξεμπερδεύετε, δεν πρέπει να ξυρίζεστε βιαστικά και κυρίως χωρίς νερό.

Ενώ είναι κατανοητό ότι μπορεί να είναι μια κουραστική ή χρονοβόρα διαδικασία, το να ξυρίζεστε σε στεγνό δέρμα ή αμέσως μόλις μπαίνετε στο ντους δεν ευνοεί την επιδερμίδα σας, ακόμα και εάν σας «γλιτώνει» χρόνο.

Το σωστό είναι να αφήνετε το ξύρισμα τελευταίο στην ρουτίνα του ντους, μετά την απολέπιση. Τότε θα έχουν μαλακώσει οι τρίχες από την υγρασία και τη θερμότητα και οι πόροι σας θα έχουν ανοίξει από τους ατμούς.

Έτσι, θα πετύχετε ένα βαθύ ξύρισμα και το αποτέλεσμα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Επιπλέον, μην παραλείπετε να εφαρμόζετε τζελ ή αφρό ξυρίσματος, ο οποίος βοηθά το ξυραφάκι να γλιστρήσει καλύτερα, προστατεύοντας παράλληλα την επιδερμίδα.

Γιατί δεν πρέπει να ξυριζόμαστε σε στεγνό δέρμα ή χωρίς να βρέξουμε το ξυραφάκι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι δερματολόγοι δεν εγκρίνουν αυτόν τον τρόπο αφαίρεσης τριχών:

Ερεθισμός και ευαισθησία του δέρματος: Το στεγνό ξύρισμα μπορεί να γεμίσει το δέρμα σας ερεθισμούς και κοκκινίλες. Τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα ή δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα ή ψωρίαση, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Κίνδυνος μόλυνσης: Αν ξυρίζεστε με στεγνό ξυραφάκι βιαστικά, είναι πιο πιθανό να κόψετε το δέρμα σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Γι’ αυτό δεν φυλάμε το ξυραφάκι στο ντους. Διατηρώντας το ξυραφάκι μας στο υγρό περιβάλλον της ντουζιέρας, αυξάνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης σκουριάς, καθώς και ανάπτυξης βακτηρίων ή μυκήτων.

Θυλακίτιδα: Πρόκειται για μια δερματική πάθηση που μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, τραυματισμό ή ερεθισμούς.

Tips για να αποφύγετε τους ερεθισμούς και να έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα

Πώς θα πετύχετε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα:

  • Διατηρήστε το ξυραφάκι σας σε καλή κατάσταση και αποφύγετε να ξυρίζεστε με παλιό ξυραφάκι.
  • Εάν αισθάνεστε κάποιο τράβηγμα κατά το ξύρισμα, αφήστε στην άκρη το ξυραφάκι σας και αλλάξτε το με ένα καινούργιο.
  • Προμηθευτείτε ένα ποιοτικό ξυραφάκι με ενυδατική ταινία και τουλάχιστον τρεις λεπίδες για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Μπορεί οι 4-5 λεπίδες να κάνουν τη δουλειά πιο γρήγορα, αλλά είναι, επίσης, πιο εύκολο να κοπείτε.
  • Το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία μαλακώνει τόσο τις τρίχες όσο και την επιδερμίδα, μειώνοντας την σκληρότητα της κίνησης του ξυραφιού.
  • Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι καθαρό. Έτσι, ένα κόψιμο είναι λιγότερο πιθανό να μετατραπεί σε μόλυνση.
  • Το κόντρα ξύρισμα μπορεί να σας προσφέρει πιο βαθύ αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματος. Κάτι τέτοιο προκαλεί την κοπή των τριχών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και όταν ξαναμεγαλώσουν, υπάρχει η πιθανότητα κάποιες από αυτές να παγιδευτούν και να μεγαλώσουν εσωτερικά. Αυτό προκαλεί φλεγμονώδη, κόκκινα εξογκώματα που τραυματίζονται περαιτέρω την επόμενη φορά που θα ξυριστείτε.
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση. Μετά το ξύρισμα απλώνουμε μια γενναία ποσότητα ενυδατικής κρέμας στο δέρμα μας, ώστε να αποκαταστήσουμε τον επιδερμικό φραγμό.