Η ερωτική έλξη μεταξύ των δύο φύλων έχει κεντρίσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των ερευνητών.

Μια κρίσιμη πτυχή αυτής της έλξης επικεντρώνεται γύρω από τη γονιμότητα μιας γυναίκας, η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των προτιμήσεων των ανδρών σε πιθανές συντρόφους.

Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Adaptive Human Behavior and Physiology, δείχνει ότι οι άνδρες τείνουν να έλκονται περισσότερο από το γυναικείο πρόσωπο όταν η γυναίκα βρίσκεται κοντά στην ωορρηξία από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη φάση του του εμμηνορροϊκού της κύκλου.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει, ωστόσο, ότι η προτίμηση των ανδρών για τις ενδείξεις γονιμότητας φαίνεται να καθοδηγείται από ασυνείδητους μηχανισμούς.

Όταν οι άνδρες συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποια γυναίκα πιστεύουν ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες σύλληψης, δεν μπόρεσαν να επιλέξουν το σωστό πρόσωπο.

Με άλλα λόγια, οι άνδρες φαίνεται να αξιολογούν τις γυναίκες ως πιο ελκυστικές όταν είναι γόνιμες, αλλά δεν συνδέουν συνειδητά αυτή την προτίμηση με αυξημένη πιθανότητα σύλληψης

Τι άλλο βρίσκει ελκυστικό ένας άνδρας σε μια γυναίκα;

Τη μυρωδιά της

Κι όμως, η γυναικεία γοητεία δεν μπαίνει σε μπουκαλάκι, έρχεται φυσικά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, παρατήρησαν ότι οι άνδρες μπορούν να μυρίσουν πότε οι γυναίκες είναι στις πιο γόνιμες στιγμές τους, ανεξάρτητα από τα αρώματα και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούσαν, πιθανώς εξαιτίας των φερομονών τους.

Όταν δύο άνθρωποι είναι κοντά, οι φερομόνες τους (oι ορμόνες της ερωτικής έλξης) αιωρούνται και εισέρχονται στη μύτη, τη «δίοδό» τους προς τον εγκέφαλο.

Kαταλήγουν στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την έκκριση των αναπαραγωγικών ορμονών (π.χ. των οιστρογόνων στις γυναίκες, της τεστοστερόνης στους άνδρες).

Τη φωνή της

Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου και η φωνή του αποτελούν στοιχεία που επηρεάζουν την κρίση μας, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε, λένε οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Ειδικότερα, οι άνδρες έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες με λεπτές φωνές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plos One.

Τη συμμετρία του προσώπου της

Μελέτη στο Evolution and Human Behaviour δείχνει ότι οι άνδρες βρίσκουν πιο ελκυστικές τις γυναίκες με συμμετρικά πρόσωπα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η έλξη οφείλεται στο γεγονός ότι η συμμετρία του προσώπου υποδηλώνει καλά γονίδια.

Το σώμα της

Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι άνδρες έλκονται από τις νεαρές γυναίκες με χαμηλό σωματικό βάρος, επειδή τους φαίνονται πιο υγιείς και γόνιμες.

Επιπρόσθετα, η στενή μέση και η ανοιχτή λεκάνη στο μυαλό ενός άνδρα είναι ένδειξη γονιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρότερη διάμετρος της μέσης σε σχέση με τους μηρούς και ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος είναι πιο συχνός στις γυναίκες έως 19 ετών και όχι σε εκείνες που ολοκληρώνουν τη δεκαετία των 20.

Επομένως η θηλυκή νεότητα είναι πιο ισχυρή από την (ώριμη) γονιμότητα στα μάτια των ανδρών και αυτό γιατί τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα στην ηλικία των 19.

Ενώ η επιστήμη – ως ένα βαθμό – μπορεί να εξηγεί την προτιμήσεις μας ως προς τους ερωτικούς συντρόφους, στο τέλος της ημέρας, η έλξη εξακολουθεί να παραμένει κάτι μοναδικό για το κάθε άτομο ξεχωριστά.