Δουλειά, σπίτι, γυμναστήριο και καθημερινό τρέξιμο. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά, χωρίς να ξεμένουμε από ενέργεια στα μισά της ημέρας; Αν και ζούμε σε μία εποχή που η πληροφορία βρίσκεται διάχυτη και μπόλικη με μερικά κλικ από το κινητό μας, πολλοί εξ ημών αγνοούμε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Η σωστή διατροφή αποτελεί ζητούμενο για τους πολλούς και είναι ευρέως γνωστά τα οφέλη της για κάθε οργανισμό ανεξαρτήτου ηλικίας. Πόσα αλήθεια γνωρίζουμε για το ρόλο που παίζουν οι ηλεκτρολύτες στο ανθρώπινο σώμα και οργανισμό;

Ας ξεκινήσουμε απαντώντας στο βασικό ερώτημα: τι είναι οι ηλεκτρολύτες. Πρόκειται για μέταλλα και ιχνοστοιχεία με μικρό ιοντικό φορτίο που συμμετέχουν σε μεταβολικές διαδικασίες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύσπαση των μυών, στη διαβίβαση των νευρικών σημάτων, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζουν στο να υπάρχει ισορροπία των υγρών και της ενυδάτωσης στο σώμα. Τους συναντάμε στον ιδρώτα, στο αίμα και σε άλλα υγρά όπως και σε ιστούς στο ανθρώπινο σώμα.

Η επόμενη βασική ερώτηση αφορά στον ρόλο τους και πως ακριβώς επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι βασικές τους λειτουργίες είναι η ρύθμιση του νερού στο σώμα, η διατήρηση του σωστού pH του αίματος, η συμμετοχή τους στη νευρομυϊκή διέγερση καθώς και στη δημιουργία μυϊκών συσπάσεων απαραίτητων για την κίνηση.

Ωραία όλα αυτά, ποιοι είναι λοιπόν οι κύριοι και πού τους βρίσκουμε;

Οι βασικοί ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το χλωρίδιο και το φωσφορικό άλας. Όλοι τους απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος και όλοι επιτελούν ένα ξεχωριστό έργο.

Στο σημείο αυτό ας κάνουμε μία σύντομη επιστημονική ενημέρωση για αυτό το ξεχωριστό έργο ανά ηλεκτρολύτη:

Το μαγνήσιο ενισχύει την υγεία των οστών, συμβάλλει στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και βοηθά στη μείωση της κόπωσης.

Το ασβέστιο είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.

Το κάλιο βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση όπως και την καλή λειτουργία των μυών. Επιπροσθέτως βοηθάει στη μείωση του άγχους ενώ αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει την υγεία των οστών.

Το χλώριο και το νάτριο ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση και την ισορροπία του νερού στο σώμα. Σημειώνεται ότι ελλείψει χλωρίου μπορεί να παρατηρηθεί μείωση της μυϊκής δύναμης και καταστροφή των δοντιών.

Όσο για το νάτριο ρυθμίζει την ισορροπία όξινου – αλκαλικού pH στο σώμα, την ισορροπία ενδοκυτταρικών – εξωκυτταρικών υγρών ενώ συμβάλλει στη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ρυθμίζοντας παράλληλα και την αρτηριακή πίεση.

Τέλος, το φωσφορικό άλας είναι σημαντικό για τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος.

Και ερχόμαστε στο σημαντικότερο κομμάτι που μας αφορά όλους; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιους από αυτούς μας λείπει; Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την έλλειψή τους είναι η κόπωση/εξάντληση, η μυϊκή ατονία και σπασμοί, η ζαλάδα, η σύγχυση, οι πονοκέφαλοι, οι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, το μούδιασμα στα άκρα, το έντονο στρες. Σας θυμίζει κάτι; Αν ναι, μάλλον χάνετε ηλεκτρολύτες που μπορείτε να αναπληρώσετε με τη διατροφή και ισοτονικά διαλύματα και συμπληρώματα.

Όσον αφορά στο κομμάτι μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής μην ξεχνάτε να έχετε στη λίστα σας τις μπανάνες και το αβοκάντο που είναι πλούσια σε κάλιο, το γιαούρτι για το ασβέστιο, το μπρόκολο και το σπανάκι για την αναπλήρωση του μαγνησίου, τα ψάρια, οι φακές, το βούτυρο, τα σπαράγγια για το απαραίτητο χλώριο και πολλά ακόμα. Εννοείται δεν ξεχνάμε το νερό, όλο το χρόνο και ειδικότερα τους ζεστούς μήνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας επιπλέον ενυδάτωση.

Για όλους όσοι έχουν μία έντονη δραστηριότητα μέσα στην ημέρα και ειδικότερα για όσους ασκούνται, οι ηλεκτρολύτες μπορούν να υποστηριχθούν με τα σωστά ισοτονικά ποτά. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλά στην αγορά με κάποια από αυτά να έχουν πολλή ζάχαρη, κάτι που δεν θέλουμε. Οπότε, εμείς εντοπίσαμε ένα νέο προϊόν με 0 gr πρόσθετης ζάχαρης που χρησιμοποιεί 40% χυμό από super fruits, πραγματικούς υδατάνθρακες από φρούτα, σύμπλεγμα βιταμινών Β και τρεις κυρίαρχους ηλεκτρολύτες για πλήρη ενυδάτωση.

Αυτό το σούπερ ρόφημα θα το βρείτε ως Ready® Premium Sports Drink και κυκλοφορεί στη χώρα μας σε τέσσερις υπέροχες γεύσεις: Berry Lemonade, Fruit Punch, Peach Mango και Strawberry Banana που είναι το αγαπημένο του Γιάννη Αντετοκούνμπο που συν τοις άλλοις είναι και συνιδιοκτήτης της εταιρείας. Γιατί ο Γιάννης αφενός το χρειάζεται ως σούπερ αθλητής που είναι και αφετέρου το πιστεύει ως προϊόν και μας το προτείνει.

Αυτό το υπερποτό αποτελεί μία φυσική πηγή υδατανθράκων από φρούτα που μπορεί να απορροφήσει εύκολα το σώμα προκειμένου να υποστηρίξει άμεσα το μυϊκό σύστημα κατά την άσκηση. Έχει 40% χυμό από Super Fruits που περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά φυτικά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που συν τοις άλλοις παίζουν ένα θετικό ρόλο στην αύξηση ροής του αίματος στους μυς που ασκούνται. Σημειώνεται ότι το Ready® Premium Sports Drink δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα όταν τα περισσότερα αντίστοιχα ποτά του θα βρείτε στην αγορά περιέχουν τουλάχιστον 48 γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα 800ml.

Το Ready® επιπλέον χρησιμοποιεί ένα μείγμα ηλεκτρολυτών που εστιάζει στο νάτριο, στο χλώριο και ελαφρώς λιγότερο στο κάλιο για την αντικατάσταση όσων χάνονται στον ιδρώτα κατά την άσκηση και τη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας, αποτρέποντας τις μυϊκές κράμπες και βελτιώνοντας την απαραίτητη ενυδάτωση. Επιπλέον, συνδυαστικά με αυτό το μείγμα ηλεκτρολυτών το ποτό είναι ενισχυμένο με βιταμίνες Β που ενισχύουν την παραγωγή θρεπτικών συστατικών στους μυς, απελευθερώνοντας πολύτιμη ενέργεια από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ώστε ο μυς να μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Οι βιταμίνες Β είναι εξάλλου απαραίτητες για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που ευθύνονται για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μυς που ασκούνται.

Η νέα σεζόν για όλους μας έχει ξεκινήσει και η άσκηση έχει μπει ή πρόκειται να μπει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Αγάπη για τον εαυτό, σημαίνει φροντίζουμε τον οργανισμό μας. Καλή προπόνηση!