Ίσως έχετε ακούσει τον όρο «κιρκάδιος ρυθμός» και πιθανότατα σε θέματα που αφορούν τον ύπνο. Με απλά λόγια, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας 24ωρος κύκλος φυσικών και συμπεριφορικών αλλαγών που επηρεάζονται από το φως και το σκοτάδι του φυσικού περιβάλλοντος. Πώς συνδέονται όλα αυτά με το δέρμα;

Έρευνες αποκαλύπτουν πως αυτό το εσωτερικό ρολόι επηρεάζει και τα κύτταρα του δέρματος, ελέγχοντας, ρυθμίζοντας και προβλέποντας πότε το δέρμα είναι υπό στρες και επομένως πότε η επανόρθωσή του είναι περισσότερο απαραίτητη.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία της επιδερμίδας μας πρωί, μεσημέρι, βράδυ;

Προστασία της επιδερμίδας μας το πρωί

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το δέρμα μας χρειάζεται πάνω από όλα προστασία.

Κάθε πρωί, έρχεται αντιμέτωπο με επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας και της ρύπανσης, γι’ αυτό χρειάζεται να εφαρμόζουμε αντιοξειδωτικά προϊόντα, δηλαδή κρέμες και αντηλιακά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα προϊόντα αυτά μπορούν να μειώσουν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο φως και τους ρύπους από το περιβάλλον όταν ξεκινάμε τη μέρα μας το πρωί.

Περιποίηση της επιδερμίδας μας το μεσημέρι

Η παραγωγή σμήγματος κορυφώνεται από το μεσημέρι προς το απόγευμα και γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο ματ είναι η επιδερμίδα σας κατά την άφιξή μας στη δουλειά, συνήθως «γυαλίζει» το μεσημέρι.

Εκτός από την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας που να ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σας, φροντίστε να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Και βέβαια, η κατάλληλη φροντίδα για τη νύχτα

Η βραδινή περιποίησης της επιδερμίδας είναι ξεχωριστή και σημαντική για πολλούς λόγους.

Ορισμένα συστατικά που περιέχονται στις κρέμες, όπως τα ρετινοειδή, δεν πρέπει να εφαρμόζονται όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το νυχτερινό πρόγραμμα περιποίησης είναι καλό λοιπόν να περιλαμβάνει κυρίως προϊόντα με ρετινόλη, κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ.

Η νύχτα είναι επίσης η στιγμή της ημέρας κατά την οποία ενεργοποιείται ο μηχανισμός επιδιόρθωσης και αναδόμησης της επιδερμίδας.

Τα βλαστοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία νέων κυττάρων στο δέρμα, αναπαράγονται σε μεγάλο βαθμό ενώ κοιμόμαστε. Γι’ αυτό άλλωστε, αν αντιμετωπίζετε δερματικές παθήσεις, μπορεί να παρατηρήσετε εξάρσεις τη νύχτα.

Φροντίστε να κάνετε έναν καλό καθαρισμό κάθε βράδυ αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ και ρύπους. Εν συνεχεία, βεβαιωθείτε πως η κρέμα σας και όποιο άλλο προϊόν χρησιμοποιείτε περιέχει τα προαναφερθέντα συστατικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση δερματικών παθήσεων, προμηθευτείτε την κατάλληλη κρέμα νυκτός που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

*Θυμηθείτε:

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ταχεία γήρανση του δέρματος (εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων, μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια,  απώλεια κολλαγόνου, μεγαλύτεροι πόροι κ.α.)

Επομένως, κάθε βράδυ είναι σημαντικό να:

  • Κοιμάστε επαρκώς (7 με 9 ώρες).
  • Κλείνετε φώτα, τηλεόραση, κινητό κ.λπ. που μπορούν να διαταράξουν την ξεκούρασή σας.
  • Δημιουργήσετε άνετες συνθήκες ύπνου (σωστή θερμοκρασία, σκοτάδι, ησυχία, άνετες πυτζάμες και κλινοσκεπάσματα).
  • Κάνετε ό,τι σας χαλαρώνει πραγματικά πριν ξαπλώσετε (ανάγνωση ενός βιβλίου, ντους κ.λπ.)
  • Μην τρώτε βαριά.
  • Μην πίνετε πολλά υγρά που θα σας κάνουν να πηγαινοέρχεστε στην τουαλέτα.