Παραπονιόμαστε τόσο συχνά ότι δεν έχουμε ενέργεια, που πλέον μας φαίνεται σχεδόν φυσιολογικό. Κι ενώ μπορεί να το αποδίδουμε στην κούραση, τα χρόνια χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορεί να οφείλονται στην ανεπάρκεια ή την έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Για να διαπιστώσετε περί τίνος πρόκειται, ξεκινήστε αρχικά εξετάζοντας εάν προσλαμβάνετε κυριολεκτικά αρκετή ενέργεια, δηλαδή θερμίδες.

Όσο λογικό κι αν ακούγεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμέσως αποδίδουν την κούραση σε κάποια διατροφική ανεπάρκεια χωρίς να αναλογιστούν εάν βρίσκονται σε θερμιδικό έλλειμα (καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός για συντηρηθεί) για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι πρέπει να προσέξετε εάν έχετε χαμηλή ενέργεια μονίμως

Ακόμα κι αν το θερμιδικό σας έλλειμμα ήταν ακούσιο, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σας σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό σκεφτείτε αρχικά εάν τρώτε τακτικά τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας, δύο σνακ (όπως φρούτα) και αν πίνετε πολύ νερό.

Εκτός από τις θερμίδες, είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε και τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά. Συνολικά τα στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν, περιλαμβάνουν:

  • Θερμίδες: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαμηλή ενέργεια οφείλεται συνήθως σε ανεπάρκεια θερμίδων. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετές για την καθημερινή σας δραστηριότητα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ενέργειας. Παράλληλα η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων μπορεί να συμβάλει σε άλλες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, επιδεινώνοντας τα ήδη χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
  • Υδατάνθρακες: Αποτελούν την αγαπημένη «πηγή» ενέργειας του σώματος. Όταν δεν τρώτε αρκετές τροφές με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αισθάνεστε πιο νωχελικοί ή κουρασμένοι.
  • Πρωτεΐνη: Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι τροφές με βάση τις πρωτεΐνες παρέχουν στον οργανισμό καύσιμα για την επισκευή ιστών. Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τους υδατάνθρακες για να διασπαστεί στο σώμα, παρέχοντας μια πιο σταθερή «πηγή» ενέργειας, που διαρκεί περισσότερο.
  • Λιπαρά: Η νωθρότητα μπορεί να σημαίνει ότι δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες λιπαρών. Από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, τα λιπαρά είναι το πιο ενεργειακά πυκνό, αφού δίνουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.
  • Ενυδάτωση: Η χαμηλή πρόσληψη νερού μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας, εντείνοντας το αίσθημα κόπωσης.

Αφού καλύψαμε τα βασικά, μπορούμε να δούμε συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που μπορεί να προκαλούν κόπωση και χαμηλή ενέργεια.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι επίσης γνωστή ως αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει σε πολλά, από την επούλωση πληγών έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση των επιπέδων ενέργειάς σας. Για να αυξήσετε την πρόσληψή σας καταναλώστε περισσότερα μούρα, πορτοκάλια, μπρόκολο και ακτινίδιο.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι πρόδρομος σχεδόν όλων των ορμονών του σώματος. Έτσι, η βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με διακυμάνσεις στην ενέργεια και την κούραση καθώς σχετίζεται με την ορμονική και την εγκεφαλική υγεία. Μπορείτε να την βρείτε σε τροφές όπως κρόκοι αυγών, σολομός και ενισχυμένο γάλα.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει μοναδικό ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και συγκεκριμένα της γνωστικής λειτουργίας. Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, προβλήματα μνήμης και αδυναμία. Βρίσκεται φυσικά σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως ψάρια, κρέας, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά.

Σίδηρος

Αν και τεχνικά είναι ένα μέταλλο και όχι μια βιταμίνη, η έλλειψη σιδήρου είναι ο κύριος ένοχος για τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά είναι τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε για να αυξήσετε τα επίπεδά του.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται εκτός από την υγεία της καρδιάς, την υγεία των αρθρώσεων και την υγεία του εγκεφάλου και με τα υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα βρίσκουμε φυσικά σε καρύδια, σπόρους chia και λιναρόσπορο.

Ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα μετάλλων – νάτριο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο – που βοηθούν στη μεταφορά του νερού από την κυκλοφορία του αίματός στα κύτταρά μας, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ανάγκες ενυδάτωσης.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, αλλά επηρεάζει ποικιλοτρόπως τα επίπεδα ενέργειας εκτός από την ενυδάτωση. Η μυϊκή αδυναμία και οι κράμπες είναι επίσης κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου εκτός από το αίσθημα κόπωσης και την χαμηλή ενέργεια.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι εξαιρετικές διατροφικές πηγές μαγνησίου.