Εάν νιώθετε έντονη υπνηλία ή κόπωση το τελευταίο διάστημα, τότε δεν είστε μόνοι. Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κοινό σύμπτωμα, που επηρεάζει το 10% έως 20% του γενικού πληθυσμού.

Εάν σας φαίνεται γνώριμο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της επιθυμίας για ύπνο τις ώρες μετά το γεύμα, νωρίς το απόγευμα και της κούρασης που θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Η συνήθης μεσημεριανή κόπωση που βιώνουμε όλοι, είναι μέρος του φυσιολογικού κιρκάδιου ρυθμού, λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Όταν όμως οι μεσημεριανοί ύπνοι δεν σας αναζωογονούν και η κούραση επικρατεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η απόδοση και η διάθεσή σας μπορεί να επηρεαστούν.

Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεστε να εστιάσετε ή να λάβετε αποφάσεις, να εκνευρίζεστε εύκολα και να έχετε γενικά αργούς χρόνους αντίδρασης, σύμφωνα με τους ειδικούς του Sleep Foundation.

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει επίσης δραματικά την παραγωγικότητα και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Το να είστε διαρκώς κουρασμένοι μπορεί επίσης να βλάψει τη συνολική σας υγεία, επηρεάζοντας αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αυξάνοντας τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε που οφείλεται αυτή η «μόνιμη» κούραση αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε. Οι πιο πιθανοί λόγοι περιλαμβάνουν:

Στερήστε τον ύπνο σας

Η πιο απλή εξήγηση για την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας; Απλώς δεν κοιμάστε αρκετά τη νύχτα. Η στέρηση ύπνου είναι αρκετά διαδεδομένη, λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα ύπνου (σε 12 χώρες), το 62% των ενηλίκων δεν αισθάνονται ότι κοιμούνται αρκετά, με τους περισσότερους να κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Οι ενήλικες χρειάζονται επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic. Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε λιγότερο, τότε δημιουργείται ένα «χρέος ύπνου» που δύσκολα θα μπορείτε να καλύψετε στο μέλλον.

Fix it: Ένας τρόπος να βελτιώσετε την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σας είναι να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες ύπνου, όπως η αποφυγή οθονών, γευμάτων και αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Μήπως είναι διαταραχή ύπνου;

Εάν κοιμάστε αρκετές ώρες αλλά δεν ξυπνάτε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι, τότε πιθανότατα ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός. Οι κοινές διαταραχές ύπνου που μπορεί να τον επηρεάσουν, περιλαμβάνουν:

Fix it: Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τα επόμενα βήματα.

Κι εάν οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας;

Υπάρχουν επίσης προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται άμεσα με τον ύπνο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η αναιμία, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ο χρόνιος πόνος, η κατάθλιψη αλλά και η αγχώδης διαταραχή.

Fix it: Για να προσδιορίσει εάν πρόκειται για μια υποκείμενη πάθηση, ο γιατρός σας πιθανότατα θα αναλύσει τις συνήθειες ύπνου, τον τρόπο ζωής, τη χρήση φαρμάκων και την υγεία σας συνολικά.

Το ζήτημα των διατροφικών ελλείψεων

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι κομβικής σημασίας για να νιώθουμε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια. Εάν λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά από αυτήν τότε είναι πιθανό να νιώθουμε μονίμως εξαντλημένοι.

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για τις παρακάτω ελλείψεις και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα:

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου, το οποίο βρίσκεται σε ινώδεις τροφές όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Εάν τα επίπεδα φεριτίνης, η οποία μας δείχνει τον αποθηκευμένο σίδηρο, δεν είναι σε καλά επίπεδα τότε είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε κόπωση.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μειωμένη ενέργεια.

Ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β

Η ανεπάρκεια Β12, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει εξάντληση ή κόπωση, ακόμη και όταν τα επίπεδα είναι στο χαμηλό όριο του φυσιολογικού εύρους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Deutsches Arzteblatt International.