Για όλους υπάρχει ένα άρωμα που είναι κομμάτι της προσωπικής τους σφραγίδας.

Οι φίλοι και οι συνάδελφοι το αναγνωρίζουν ως το σήμα κατατεθέν σας, οι άγνωστοι στο ασανσέρ ρωτούν για τη μάρκα κι εσείς… όταν το ψεκάζετε δεν το μυρίζετε καν.

Έπαθε τίποτα το μπουκαλάκι, μήπως η μύτη σας «υπολειτουργεί» ή απλά δεν συνεργάζεται;

Κι όμως, ο πραγματικός υπαίτιος είναι ο εγκέφαλός σας

Η μύτη και ο εγκέφαλός σας συνδέονται μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος οσφρητικών υποδοχέων, γεγονός που εξηγεί γιατί η μυρωδιά έχει τη δύναμη να ξυπνά ακόμη και τις πιο βαθιές αναμνήσεις και να πυροδοτήσει άλλες ψυχολογικές και φυσιολογικές αντιδράσεις.

Το οσφρητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει αλλαγές. Σε βιολογικό επίπεδο, η πιο ενδιαφέρουσα οσμή για τους ανθρώπους είναι η μυρωδιά του φαγητού ή του κινδύνου.

Όταν τα μόρια ενός αρώματος εισέρχονται στη μύτη σας, οι οσφρητικοί υποδοχείς στέλνουν ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι.

Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό. Όταν ο εγκέφαλός σας αναγνωρίζει αυτή την μυρωδιά ως οικεία, θα πει «δεν χρειάζεται να δώσω πια προσοχή σε αυτό».

Κι εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος ή τροφή στη μέση, ο εγκέφαλος προσανατολίζεται σε κάτι πιο σημαντικό.

Πώς θα ξαναμυρίσετε το αγαπημένο σας άρωμα

Μην ξεχνάτε ότι επειδή δεν μυρίζετε εσείς το άρωμά σας, δεν σημαίνει ότι δεν το μυρίζουν και οι υπόλοιποι γύρω σας. Γι’ αυτό αντί να βάζετε υπερβολικές ποσότητες, δοκιμάστε αυτά τα απλά κόλπα:

  • Η καλύτερη στρατηγική είναι να μην φοράτε το ίδιο άρωμα κάθε μέρα. Μπορείτε να εναλλάσσετε τα αρώματά σας ανάλογα με την εποχή (πχ. κάτι πιο δροσερό ή λουλουδάτο το καλοκαίρι και το χειμώνα πιο βαρύ) ή ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
  • Ψεκάζετε το άρωμα στα σημεία των παλμών: στην κλείδωση του αγκώνα, εσωτερικά πάνω από τους καρπούς, αριστερά και δεξιά στο λαιμό και στο πίσω μέρος από τα γόνατά. Στα σημεία αυτά το άρωμα αντιδρά με τις φυσικές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του σώματος με αποτέλεσμα να «ζωντανεύει» μέσα στη μέρα.
  • Αγοράστε μια παραλλαγή του αγαπημένου σας αρώματος, πχ. αντί για Eau de Toilette επιλέξτε την Eau de Parfum εκδοχή του, ή κάποιο αποσμητικό spray της σειράς του, μαζί με την κρέμα σώματος. Οι συνθέσεις αυτές μπορεί να έχουν ελαφρώς διαφορετική σύσταση κι έτσι «επαναφορτίζεται» η μύτη.
  • Ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία σας στις οσμές και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως η χρόνια ιγμορίτιδα, που μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν την όσφρησή σας. Να ένας ακόμη λόγος να το κόψετε.
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα ή απλά έχετε βαρεθεί αυτή τη μυρωδιά, μπορείτε πάντα να επιλέξετε κάποιο άλλο που θα σας ανανεώσει.