Ορισμένα αρώματα έχουν την ικανότητα να μας ταξιδεύουν πίσω στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η μυρωδιά της θάλασσας θυμίζει σε πολλούς τα παιδικά τους χρόνια και τα καλοκαίρια που περνούσαν στην παραλία. Για άλλους, τα φρεσκοψημένα μπισκότα ξυπνούν αναμνήσεις από την κουζίνα της γιαγιάς.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια–Ιρβάιν επιβεβαιώνουν ότι, όντως, τα αρώματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη μνήμη και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου μας.

Μάλιστα, η μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Neuroscience, έδειξε ότι η αρωματοθεραπεία για 6 μήνες αύξησε τη γνωστική ικανότητα και τις δεξιότητες μνήμης των ηλικιωμένων συμμετεχόντων κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό, της τάξης του 226%.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Βελτιώστε την υγεία του σε 7 ημέρες

Η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών τεχνικών ενίσχυσης της μνήμης και πρόληψης της άνοιας. Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση σχεδόν 70 νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Προηγούμενη έρευνα σε άτομα με άνοια διαπίστωσε ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει τις γλωσσικές δεξιότητες, να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει την όσφρηση.

Πώς το άρωμα συνδέεται με τη μνήμη

Μιας και οι μνήμες όπως και τα συναισθήματά μας είναι αποθηκευμένα στην ίδια εγκεφαλική περιοχή, δηλαδή στο μεταιχμιακό σύστημα, είναι πιθανό να αποδίδετε πάντα μια μνήμη ή ένα συγκεκριμένο συναίσθημα σε αυτό που μυρίζετε, το οποίο τελικά μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή σας.

Καθώς μυρίζουμε λοιπόν κάτι που βρίσκεται ήδη στη μνήμη μας, η ανάμνηση αναδύεται εκ νέου, «μεταφέροντάς» μας πίσω σε εκείνη τη στιγμή.

Οι μυρωδιές και τα αρώματα επηρεάζουν άμεσα την ψυχο-συναισθηματική μας ισορροπία. Σε αντίθεση με άλλες αισθήσεις όπως η όραση ή η αφή, οι οσφρητικές πληροφορίες λαμβάνουν χώρα στο ασυνείδητο.

Αυτό το μήνυμα διεισδύει στο μεταιχμιακό μας σύστημα, επίσης γνωστό και ως «συναισθηματικός εγκέφαλος», περιοχή-«κλειδί» για την ψυχική ευημερία και τη συμπεριφορά. Η αίσθηση της όσφρησης είναι η μόνη αισθητηριακή αντίληψη που δεν φιλτράρεται από τη συνείδησή μας.

Ο εγκέφαλός μας επομένως αναλύει αυτές τις πληροφορίες χωρίς καν να τις συνειδητοποιήσει. Η μυρωδιά προκαλεί έτσι φυσιολογικές αντιδράσεις που προκαλούν συμπεριφορική απόκριση και κατάλληλη δράση στον οργανισμό μας, όπως η χαλάρωση, η διέγερση, η καταπράυνση.