Η γνωστή φράση «μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» μπορεί να ισχύει για πολλά πράγματα στη ζωή, αλλά ίσως για την υγεία σας.

Στην πραγματικότητα, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο δέρμα σας μπορεί να σας πει πολλά για το τι συμβαίνει από κάτω.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να εντοπίσει τα παρακάτω προβλήματα υγείας και να σας παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό:

1. Προβλήματα στο έντερο

Σύμφωνα με ανασκόπηση στο Biomedicines, η ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ροδόχρου ακμή και η ψωρίαση.

Ορισμένα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD) και η κολίτιδα, μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Επιπλέον, το 40% των ατόμων με νόσο του Crohn έχουν δερματικά προβλήματα από την πάθηση, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

2. Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή ξεφλούδισμα στο δέρμα σας και οίδημα γύρω από τα μάτια.

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, το δέρμα σας μπορεί να δείχνει θαμπό και να φαίνονται πιο έντονα οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.

3. Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων του δέρματός σας.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηρότητα που προκαλεί φαγούρα στο δέρμα ή δερματικές λοιμώξεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA).

Κι αυτά τα ζητήματα συχνά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο: Όταν ξύνετε το ξηρό δέρμα, μπορεί κατά λάθος να ανοίξει, επιτρέποντας την είσοδο μικροβίων και βακτηρίων που προκαλούν λοίμωξη.

Επιπλέον υπάρχουν ορισμένα δερματικά προβλήματα που παρουσιάζονται μόνο (ή κυρίως) σε άτομα με διαβήτη, όπως διαβητική δερματοπάθεια, φυσαλιδώδης δερματοπάθεια, διαβητικά έλκη, ομαλός λειχήνας και σκληροδακτυλία.

4. Αυτοάνοσα νοσήματα

Μερικά από τα αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν το δέρμα περιλαμβάνουν:

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ), είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε δικά του όργανα και ιστούς σε όλο το σώμα, όπως τις αρθρώσεις και το δέρμα.

Τέσσερα από τα έντεκα κριτήρια που έχει ορίσει η Αμερικάνικη Ρευματολογική Εταιρεία για τη διάγνωση του ΣΕΛ σχετίζονται με το δέρμα, όπως τα έλκη στο στόμα.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του λύκου είναι ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, που απλώνεται και στα δύο μάγουλα και μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας.

Η νόσος ονομάστηκε «λύκος», λόγω της ομοιότητας που έχουν οι ερυθρές δερματικές βλάβες με δαγκωματιά λύκου.

Δερματομυοσίτιδα

Η δερματομυοσίτιδα είναι μια σπάνια φλεγμονώδης ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα: Εμφανίζεται ένα ιώδες ή σκούρο κόκκινο εξάνθημα, συνήθως στο πρόσωπο, στα βλέφαρα και στις αρθρώσεις, τους αγκώνες, τα γόνατα, το στήθος και την πλάτη.

Το εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό και άλγος.

Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα ή η σκληροδερμία χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση του δέρματος και άλλων οργάνων του σώματος.

Άλλα δερματικά σημάδια μπορεί να είναι οι κόκκινες κηλίδες, τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία και αλλαγές του χρώματος του δέρματος (ωχρό ή μπλε) από το φαινόμενο Raynaud.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Άτομα που έχουν διαγνωσθεί με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί να παρατηρήσουν ότι το δέρμα τους είναι χλωμό, κρύο, ξηρό, ακόμη και κίτρινο στις παλάμες και τα πέλματα.

Παράλληλα, η ξηρότητα στα μαλλιά είναι σχεδόν διπλάσια στους ασθενείς με Χασιμότο σχέση με τον υγιή πληθυσμό.

5. Ορμονικές ανισορροπίες

Μερικές φορές, η ακμή και άλλες δερματολογικές εξάρσεις παραπέμπουν σε ορμονική ανισορροπία.

Ορισμένες παθήσεις που προκαλούν ορμονική ακμή και δερματικά προβλήματα είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η νόσος του Addison, η ακρομεγαλία και το σύνδρομο Cushing.

6. Υψηλή χοληστερόλη

Σύμφωνα με την κλινική Cleveland, μερικοί άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να εμφανίσουν ξανθελάσματα, κίτρινες πλάκες κοντά στην εσωτερική κανθό του βλεφάρου, πιο συχνά στο επάνω βλέφαρο.

7. Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών

Μια διατροφή με έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση και την υφή του δέρματός σας, όπως τα εξής:

  • Έλλειψη βιταμίνης C: μώλωπες, αιμορραγία ούλων, αργή επούλωση πληγών, εύθραυστη τρίχα.
  • Έλλειψη βιταμίνης Α: ξηρό, τραχύ και ξεφλουδισμένο δέρμα ή κόκκινα-καφέ εξογκώματα σε όλο το σώμα.
  • Έλλειψη βιταμίνης Β12: υπερμελάγχρωση, αλλαγές στα μαλλιά, σκασίματα στο στόμα και τα χείλη.

Μέσα από τις εξετάσεις αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει αν έχετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

8. Νεφρική ή ηπατική νόσος

Οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματός σας μπορεί επίσης να είναι ένδειξη υποκείμενης νεφρικής ή ηπατικής νόσου.

Και τα δύο αυτά όργανα εργάζονται για την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ και το Johns Hopkins Medicine.

Όταν δεν λειτουργούν σωστά, αυτό φαίνεται και στο δέρμα (π.χ. ξηρό δέρμα, κνησμός, λευκό χρώμα στο πάνω μέρος των νυχιών και λευκές λωρίδες κατά μήκος των νυχιών).