Η γυμναστική δεν ωφελεί μόνο το σώμα αλλά μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική και για την επιδερμίδα σας. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη τόσο η άσκηση αντοχής όσο και η αερόβια προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση ρυτίδων, πανάδων ή λεπτών γραμμών.

Η μείωση του στρες είναι ένας ακόμα βασικός λόγος για να παραμείνετε σε φόρμα. Σε επιστημονική ανασκόπηση αναφέρεται ότι η γυμναστική μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες, που όταν είναι χρόνιο, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρης γήρανσης του δέρματος και να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η ακμή.

Τώρα που γνωρίζετε τους τρόπους που η άσκηση ωφελεί την επιδερμίδα σας, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε skincare συνήθειες που φροντίζουν το δέρμα, αποτρέπουν την ακμή, βελτιώνουν την ενυδάτωση και μειώνουν τον ερεθισμό και τη φθορά. Οι καλύτερες περιλαμβάνουν:

Αποφύγετε τις βαριές συνθέσεις πριν την γυμναστική

Ενώ μπορεί να συνηθίζετε να μην κάνετε γυμναστική με μακιγιάζ, είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγετε να εφαρμόζετε πιο βαριές συνθέσεις, όπως μια ενυδατική, πριν την προπόνηση.

Ορισμένες ενυδατικές κρέμες λειτουργούν σχηματίζοντας ένα φράγμα στο δέρμα που εμποδίζει την εξάτμιση του νερού και της υγρασίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη ενυδάτωση. Αυτό ωστόσο, μπορεί να «φράξει» τους πόρους σας αλλά και να εμποδίσει την εξάτμιση του ιδρώτα.

Απευθείας στο ντους μετά την προπόνηση

Η εφίδρωση δημιουργεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων για αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε τα ρούχα σας απευθείας μετά την προπόνηση.

Εκτός από αυτό, μην ξεχνάτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους για να απαλλαγείτε από το συσσωρευμένο ιδρώτα, τα έλαια και τα μικρόβια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή.

Μην ξεχνάτε τον καθαρισμό προσώπου

Μετά ή όσο κάνετε ντους, καθαρίστε το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό που θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα έλαια και τα νεκρά κύτταρα. Εάν έχετε χρόνο μπορείτε να δοκιμάσετε τον διπλό καθαρισμό για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό με βάση το λάδι και ξανά με ένα καθαριστικό με βάση το νερό. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επίμονων ρύπων, που «φράζουν» τους πόρους και προκαλούν εξάρσεις ακμής, ερεθισμούς, «ξεσπάσματα» της επιδερμίδας και μαύρα στίγματα.

Cool down και για το δέρμα σας

Ακριβώς όπως αφήνετε τους μυς σας να χαλαρώσουν μετά την άσκηση, το ίδιο πρέπει να κάνετε και για την επιδερμίδα σας. Ενώ οι μυς σας χρειάζονται ένα ελαφρύ περπάτημα ή μερικές διατάσεις μετά την προπόνηση, η επιδερμίδα σας χρειάζεται… δροσιά.

Η θερμότητα μπορεί να βλάψει το δέρμα αναστέλλοντας τις διαδικασίες αποκατάστασης του. Ευτυχώς όμως μπορείτε να το προστατέψετε σχετικά εύκολα. Απλώς πλύνετε το πρόσωπό σας με δροσερό νερό ή εφαρμόστε την ενυδατική σας μάσκα αφού την αφήσετε για μερικά λεπτά στο ψυγείο.