Η πέψη είναι μια από τις βασικότερες λειτουργίες του οργανισμού.

Πρόκειται για την διαδικασία διάσπασης της τροφής στα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιεί το σώμα. Ξεκινάει από το στόμα και ολοκληρώνεται στο έντερο.

Όταν δεν γίνεται σωστά, ο οργανισμός καταπονείται, καθώς τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού που καταναλώνετε δεν κατανέμονται αποτελεσματικά σε όλα τα σημεία του σώματός σας.

Και κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα: Κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης, διατροφικές ανεπάρκειες, πρόωρη γήρανση και η λίστα συνεχίζεται…

Για να βεβαιωθείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί «ρολόι», υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες και εφαρμόστε τις κάθε πρωί:

1. Πρώτα – πρώτα, πιείτε νερό

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της πέψης, της ορμονικής ισορροπίας, της ποιότητας του ύπνου και της διάθεσής σας.

Οπότε γιατί να μην ξεκινήσετε το πρωινό σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό με λεμόνι για να πυροδοτήσετε τη διαδικασία της πέψης και να αποβάλετε τις τοξίνες από το σώμα σας;

Bonus: Το λεμόνι συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, της καούρας, του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας.

2. Δώστε προτεραιότητα στο πρωινό

Το σώμα σας είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να παράγει λιγότερο οξύ στο στομάχι το βράδυ, όταν πέσει ο ήλιος (κιρκάδιος ρυθμός).

Γι’ αυτό το να τρώτε μεγαλύτερα γεύματα αργότερα μέσα στην ημέρα, δεν εξυπηρετεί τόσο το πεπτικό σας σύστημα.

Κάντε τη χάρη στο έντερό σας και εμπλουτίστε στο πρωινό σας με περισσότερες φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, σπόρους, φρούτα και λαχανικά) και προβιοτικά (γιαούρτι ή τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, πχ. κεφίρ), για να διατηρήσετε την ισορροπία του PH και του μικροβιώματος, να μειώσετε τη φλεγμονή και να περιορίσετε το οξειδωτικό στρες.

Pro tip: Είναι πολύ σημαντικό να μασάτε καλά κάθε μπουκιά χωρίς περισπασμούς για να χαλαρώσετε και να χωνέψετε καλύτερα.

3. Βάλτε τζίντζερ στο τσάι σας

Επειδή το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις και γαστροπροστατευτικές ιδιότητες, μπορεί να ανακουφίσει από το φούσκωμα, τη ναυτία και τη δυσπεψία.

Παράλληλα, η ρίζα τζίντζερ περιέχει τζιντζερόλη, μια φυσική ένωση που βοηθά στην κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος.

Ένα πολύ εύκολο βήμα που μπορείτε να προσθέσετε στην πρωινή σας ρουτίνα είναι να προετοιμάσετε και να πιείτε αυτό το χαμομήλι με λεμονόχορτο, τζίντζερ και λάιμ, που σερβίρεται και ζεστό και κρύο.

4. Κουνηθείτε, έστω και από το κρεβάτι

Η κίνηση μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Η άσκηση αυξάνει, επίσης, τη ροή του αίματος στους μύες του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη μετακίνηση των τροφών μέσω του πεπτικού σωλήνα

Αν δεν είστε πρωινός τύπος, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι extreme. Η γιόγκα, οι διατάσεις ή ένας απλός περίπατος αρκούν.