Α ς ξεκινήσουμε από ένα δεδομένο: πόρους έχουμε όλοι, όχι μόνο στο δέρμα του προσώπου αλλά σε ολόκληρο το σώμα, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, αλλά είναι πιο εμφανείς στην λιπαρή επιδερμίδα και στις περιοχές που υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες.

Πρόκειται για μικρά «ανοίγματα» των θυλάκων της τρίχας μέσω των οποίων το σμήγμα φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος προκειμένου να το κρατήσει ενυδατωμένο και ελαστικό. Τι σημαίνει αυτό με άλλα λόγια; Ότι επιδερμίδα χωρίς πόρους –όπως την κάνουν να δείχνει τα διάφορα φίλτρα του Instagram– δεν υπάρχει!

Αν και το μέγεθός τους είναι γενετικά προκαθορισμένο, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε αισθητά την όψη τους και τη συνολική εικόνα του προσώπου σας. 

Τι κάνει τους πόρους να διαστέλλονται; 

Το πόσο ανοιχτοί είναι οι πόροι στην επιδερμίδα του κάθε ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένο στο DNA του.

Από εκεί και πέρα, διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν την εικόνα τους, όπως η υπερβολική έκκριση σμήγματος που γεμίζει τους πόρους κάνοντάς τους να φαίνονται μεγαλύτεροι, η απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας της επιδερμίδας, η έκθεση στον ήλιο, η οποία αφυδατώνει το δέρμα «αναγκάζοντας»  τους σμηγματογόνους αδένες να υπερλειτουργούν, τα σκληρά καθαριστικά και απολεπιστικά προϊόντα  κ.ά. 

Σωστός καθαρισμός

Η σημασία του καθαρισμού, ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, είναι γνωστή. Ειδικά για τη λιπαρή επιδερμίδα, όπου η περίσσεια σμήγματος μαζί με τη σκόνη, τους ρύπους και τα υπολείμματα μακιγιάζ φράσσουν τους πόρους, με αποτέλεσμα να διαστέλλονται και να δείχνουν μεγαλύτεροι.

Ο καθημερινός καθαρισμός πρωί και βράδυ, με χλιαρό νερό και ένα ήπιο αλλά αποτελεσματικό προϊόν είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να απομακρύνετε ρύπους και σμήγμα από το πρόσωπό σας.

Αντηλιακό, καθηµερινά! 

Ο ήλιος είναι ο νούµερο 1 εχθρός της υγείας και της οµορφιάς της επιδερµίδας. Γι’ αυτό οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η χρήση ενός αντηλιακού µε υψηλό δείκτη SPF είναι απαραίτητη κάθε µέρα του χρόνου, χειµώνα-καλοκαίρι.

Η έκθεση στη UV ακτινοβολία προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης µε αποτέλεσµα την πρόωρη γήρανση αλλά και τη διεύρυνση των πόρων.

Βεβαιωθείτε πως το αντηλιακό που θα επιλέξετε προσφέρει προστασία ευρέος φάσµατος (από UVA και UVB ακτινοβολία), είναι µη φαγεσωρογόνο (δεν φράσσει τους πόρους, δηλαδή) και έχει µατ φινίρισµα που κάνει τους ήδη ανοιχτούς πόρους λιγότερο εµφανείς. 

Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για την επιδερμίδα, καθώς την απαλλάσσει από τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνειά της, όμως χρειάζεται προσοχή.

Ακόμα κι αν σας φαίνεται ο ιδανικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τους φραγμένους πόρους και τη λιπαρότητα, το έντονο τρίψιμο με scrub μπορεί ωστόσο να προκαλέσει αόρατους μικροτραυματισμούς στην επιδερμίδα, αλλά και να κάνει ακόμα πιο μεγάλους τους πόρους.

«Επίσης απογυμνώνει το δέρμα από τα απαραίτητα λιπίδια και καταστρέφει τον επιδερμιδικό φραγμό, με αποτέλεσμα δέρμα ξηρό, ευαίσθητο, θαμπό», εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα.  

Ναι στην ρετινόλη

Αν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή, έχει ήπια ακμή ή αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά της, οι πόροι της μπορεί να δείχνουν πιο διευρυμένοι.

Σε σχετικό άρθρο της, η American Academy of Dermatology προτείνει να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν skincare με ρετινόλη (παράγωγο της βιταμίνης Α), που υποστηρίζει τη φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, ενώ χάρη στην απολεπιστική της δράση απομακρύνει πιο   γρήγορα τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος. 

Ραντεβού στον ειδικό 

Η καθηµερινή φροντίδα µε συνθέσεις ειδικά επιλεγµένες για την αντιµετώπιση της λιπαρότητας και των διευρυµένων πόρων είναι πολύ σηµαντική στην αντιµετώπισή τους – αλλά δεν αρκεί. Ο βαθύς καθαρισµός στον δερµατολόγο απελευθερώνει τους πόρους µε τον καλύτερο τρόπο και χωρίς τον κίνδυνο τραυµατισµού του δέρµατος.  

«Ο καθαρισµός µε Hydrafacial, που συνδυάζει αφαίρεση σµήγµατος, χρήση οξέων φρούτων και ενυδάτωση, είναι από τις θεραπείες που προτείνω µε κλειστά µάτια», λέει η δερµατολόγος Παναγιώτα Ρήγα.

Το χηµικό peeling, ο συνδυασµός, δηλαδή, διαφορετικών οξέων, ανανεώνει ελεγχόµενα τις επιφανειακές στιβάδες του δέρµατος, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και συµβάλλει στη συνολική βελτίωση της όψης της επιδερµίδας και των πόρων.

Στην πρώτη γραµµή των θεραπειών για την αντιµετώπιση των διευρυµένων πόρων, είναι και το microneedling, κατά το οποίο µικροσκοπικές βελόνες προκαλούν έναν ελεγχόµενο µικροτραυµατισµό στην επιφάνεια του δέρµατος, ενεργοποιώντας τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης και συνολικής ανανέωσης, ενώ συγχρόνως εγχέονται «κοκτέιλ» ευεργετικών συστατικών που, µεταξύ άλλων, βελτιώνουν και την όψη των πόρων.  

Τέλος, τεχνολογίες Fractional Radiofrequency που κυρίως στοχεύουν στη σύσφιγξη του δέρµατος και έχουν ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας σε σχέση µε τα  Fractional lasers, είναι παγκόσµια τάση. 

Μάσκα για βαθύ καθαρισμό

Στη στρατηγική συρρίκνωσης των πόρων, η κατάλληλη μάσκα προσώπου παίζει σημαντικό ρόλο. Επιλέξτε μια σύνθεση για βαθύ καθαρισμό, με άργιλο ή άνθρακα, η οποία απορροφά τη λιπαρότητα και το σμήγμα.

Αν έχετε μεικτή επιδερμίδα, εφαρμόστε τη μάσκα για βαθύ καθαρισμό μόνο στη ζώνη «Τ», όπου λόγω της λιπαρότητας οι πόροι είναι πιο εμφανείς, και περιποιηθείτε το υπόλοιπο πρόσωπο με μια μάσκα ενυδάτωσης – κάντε multimasking, δηλαδή. Και μην ξεχνάτε να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας αμέσως μετά! 

Προσοχή στις βάσεις 

Μετά το skincare, το make-up που χρησιµοποιείτε είναι αυτό που µένει πάνω στην επιδερµίδα σας για ώρες   –γι’ αυτό θα πρέπει να το επιλέγετε µε µεγάλη προσοχή.

Βεβαιωθείτε πως είναι κατάλληλο για τον τύπο της επιδερµίδας σας, µε συστατικά που δεσµεύουν τη λιπαρότητα και δίνουν µατ αποτέλεσµα, χωρίς όµως να δηµιουργούν αίσθηση τραβήγµατος στο πρόσωπο. Κυρίως, σιγουρευτείτε πως είναι µη φαγεσωρογόνο, δηλαδή δεν φράσσει τους πόρους και δεν προκαλεί σπυράκια ή ακµή. 

Σύμμαχός σας, το primer

Εκτός από τη φροντίδα, το μακιγιάζ έχει να προτείνει έξυπνες λύσεις για την άμεση, οπτική συρρίκνωση των πόρων, όπως το primer που δημιουργεί ένα αόρατο φιλμ ανάμεσα στη γυμνή επιδερμίδα και στο make-up.

Με αυτό τον τρόπο αφενός εξασφαλίζει διάρκεια στο αποτέλεσμα, αφετέρου εμποδίζει τις χρωστικές της βάσης να «στρογγυλοκαθίσουν» στους πόρους.

Επιλέξτε ένα primer μελετημένο να λειαίνει το ανάγλυφο της επιδερμίδας, να απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα και να δημιουργεί ένα soft focus εφέ στους πόρους (pore minimizing) και εφαρμόστε το μετά τη φροντίδα σε όλη την επιφάνεια του προσώπου ή τοπικά στα σημεία που το χρειάζονται, ως πρώτο βήμα του μακιγιάζ.