Έχετε παρατηρήσει το βάρος σας να έχει διακυμάνσεις μέρα με τη μέρα; Τότε ίσως να είστε αντιμέτωποι με την κατακράτηση, η οποία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, από τη διατροφή σας μέχρι το ότι διανύετε τις ημέρες της έμμηνου ρύσης.

Η κατακράτηση υγρών είναι η υπερβολική συσσώρευση υγρών στο σώμα με τυπικά συμπτώματα το πρήξιμο στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα ή τους αστραγάλους.

Εάν παρατηρήσετε ξαφνική ή σοβαρή κατακράτηση είναι καλό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης πάθησης. Στην περίπτωση όμως που το πρήξιμο είναι ήπιο και δεν υπάρχει θέμα υγείας, υπάρχουν απλά κόλπα για να το μειώσετε.

5 αλλαγές στη διατροφή για να απαλλαγείτε εύκολα από την κατακράτηση

#1 Αυξήστε την πρόσληψη καλίου

Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που συμμετέχει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.

Βοηθά στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων του νατρίου, αυξάνοντας την ούρηση, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τη συσσώρευση υγρών στο σώμα.

Πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως οι πατάτες, τα βερίκοκα, το σπανάκι και οι ντομάτες .

Άλλες καλές πηγές καλίου είναι οι φακές, τα φασόλια, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

#2 Ενισχύστε το μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι άλλος ένας βασικός ηλεκτρολύτης του οργανισμού μας και διαδραματίζει πάνω από 600 ρόλους στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με μελέτες, το μαγνήσιο μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένης της κατακράτησης. Μαζί με άλλους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, βοηθά στον έλεγχο της ισορροπίας του νερού στο σώμα.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κλπ.

#3 Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Το νάτριο, το οποίο λαμβάνουμε καθημερινά από το αλάτι στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενυδάτωσης.

Η υψηλή πρόσληψή του, συνήθως λόγω μιας διατροφής που περιλαμβάνει πληθώρα επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών.

Γενικά, εάν τα επίπεδα νατρίου είναι στα άκρα (πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά), υπάρχουν ανισορροπίες στο σώμα που μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση.

#4 Προσέξτε τους υδατάνθρακες

Η μείωση των υδατανθράκων είναι μια κοινή στρατηγική για γρήγορη αποβολή των υγρών από το σώμα. Το γλυκογόνο που αποτελεί αποθηκευτική μορφή της γλυκόζης παράγεται από τους υδατάνθρακες που παίρνουμε από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αποθηκεύεται στους μυς και το ήπαρ και «τραβά» νερό.

Οι υδατάνθρακες οδηγούν επίσης σε αύξηση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση νατρίου.

Αποφεύγετε μεταξύ άλλων:

  • Τα λευκά δημητριακά
  • Το λευκό ψωμί
  • Τα λευκά ζυμαρικά
  • Τα έτοιμα ζαχαρούχα ροφήματα

#5 Πιείτε τσάι ή καφέ

Η καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ και το τσάι έχει διουρητικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υγρών.

Τέτοια ροφήματα μπορούν να συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού αφού η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).

+1 Πιείτε περισσότερο νερό

Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά καταναλώνοντας περισσότερο νερό μειώνεται η κατακράτηση. Επομένως, φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκαλάκι, χειμώνα- καλοκαίρι!