Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα ευρήματα νέας προκαταρκτικής έρευνας που θα παρουσιαστεί στο American Heart Association’s Resuscitation Science Symposium 2023. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και ίσως ακόμη και να μειώσουμε τον κίνδυνο ενός ατόμου για μελλοντικό θάνατο, εξέλιξη «τομή» για την παγκόσμια υγεία.

«Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αντιπροσωπεύει το 10 έως 20% του συνόλου των θανάτων. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί και οι συνήθεις προσεγγίσεις αποτυγχάνουν να εντοπίσουν άτομα υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα σε ατομικό επίπεδο» αναφέρει ο Δρ. Xavier Jouven, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής καρδιολογίας και επιδημιολογίας στο Paris Cardiovascular Research Center.

«Προτείναμε μια νέα προσέγγιση που δεν περιορίζεται στους συνήθεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας».

Ποια η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης;

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ιατρικές πληροφορίες με την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης από μητρώα και βάσεις δεδομένων στο Παρίσι, τη Γαλλία και το Σιάτλ για 25.000 άτομα που είχαν πεθάνει από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και 70.000 άτομα από τον γενικό πληθυσμό, με δεδομένα από τις δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την περιοχή κατοικίας.

Τα δεδομένα, τα οποία αντιπροσώπευαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο νοσοκομειακές διαγνώσεις και 10 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις φαρμάκων, συγκεντρώθηκαν από ιατρικά αρχεία έως και δέκα χρόνια πριν από κάθε θάνατο.

Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές δημιούργησαν σχεδόν 25.000 εξισώσεις με εξατομικευμένους παράγοντες υγείας που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των ανθρώπων που διέτρεχαν πολύ υψηλό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Επιπλέον, ανέπτυξαν ένα εξατομικευμένο προφίλ κινδύνου για καθένα από τα άτομα στη μελέτη.

Ποιο ήταν το επίπεδο ακριβείας στην πρόβλεψη;

Οι εξατομικευμένες εξισώσεις κινδύνου περιλάμβαναν ιατρικά στοιχεία ενός ατόμου, όπως θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση και ιστορικό καρδιακών παθήσεων, καθώς και ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης αλκοόλ.

Μέσω της ανάλυσης, οι ερευνητές εντόπισαν εκείνους τους παράγοντες που είναι πιο πιθανό να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό και χρονικό πλαίσιο, για παράδειγμα, 89% κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου εντός τριών μηνών.

Μέσω της ανάλυσης της τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να εντοπιστούν άτομα που είχαν περισσότερο από το 90% κίνδυνο να πεθάνουν ξαφνικά και αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ¼ όλων των περιπτώσεων αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

«Δουλεύουμε για σχεδόν 30 χρόνια στον τομέα της πρόβλεψης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ωστόσο, δεν περιμέναμε να φτάσουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

Ανακαλύψαμε επίσης ότι οι εξατομικευμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ των συμμετεχόντων και συχνά προέρχονται από διαφορετικούς ιατρικούς τομείς (ένας συνδυασμός νευρολογικών, ψυχιατρικών, μεταβολικών και καρδιαγγειακών δεδομένων), μια εικόνα που δύσκολα μπορούμε να συνθέσουμε ή να αξιοποιήσουμε χωρίς την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης.

«Ενώ οι γιατροί έχουν αποτελεσματικές προσεγγίσεις, όπως η μείωση των παραγόντων κινδύνου ή συγκεκριμένα φάρμακα, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει την διαφορά για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου» συμπληρώνει.

«Ελπίζουμε ότι με μια εξατομικευμένη λίστα παραγόντων κινδύνου, οι ασθενείς στο μέλλον θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τον γιατρό τους για να μειώσουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και τελικά να αποφύγουν τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο» καταλήγουν οι ερευνητές.