Είναι άραγε δυνατό να ενισχύσετε την υγεία ενός μέρους του σώματος, γυμνάζοντας ένα άλλο; Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, η ιδέα κερδίζει έδαφος μεταξύ των επιστημόνων που αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης των χρόνιων ασθενειών. Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο, ετοιμάζονται να διαπιστώσουν εάν οι ασκήσεις χεριών μπορούν πράγματι να ανακουφίσουν άτομα με οστεοαρθρίτιδα από το… πόνο στο γόνατο.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει την κλινική δοκιμή, όπου 60 άνδρες και γυναίκες που βιώνουν συχνό πόνο εξαιτίας της φθοράς στα γόνατά τους, θα δοκιμάσουν διαφορετικές ασκήσεις για να δουν ποια προσφέρει τη μεγαλύτερη ανακούφιση.

Στα πλαίσια της δοκιμής, που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025, οι ερευνητές θα ελέγξουν εάν οι τακτικές εικοσάλεπτες συνεδρίες άσκησης των χεριών (χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα, όπως το στατικό ποδήλατο αλλά ενεργοποιεί περισσότερο τους μυς των χεριών, γνωστό και ως «arm cycle») είναι καλύτερες από την κλασική ποδηλασία για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο και την αύξηση της κινητικότητας.

Στόχος τους είναι να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα με προηγούμενες μικρότερες μελέτες, που υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση των χεριών είναι καλύτερη από το περπάτημα σε διάδρομο για να καταπραΰνει τον πόνο στο γόνατο.

Η γυμναστική των… άκρων

Η τακτική άσκηση μέτριας έντασης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του αρθριτικού πόνου στο γόνατο, καθώς ενισχύει τους μύες γύρω από την άρθρωση και απομακρύνει την πίεση από την συγκεκριμένη περιοχή.

Αλλά το περπάτημα ή το τζόκινγκ μπορεί να αυξήσει το φορτίο στα γόνατα.

Για αυτό οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές μορφές άσκησης για την ανακούφιση του πόνου. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκγύμναση ενός άκρου φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στο άλλο.

Ερευνητές από το National Taiwan Normal University στην Ταϊβάν συγκέντρωσαν 30 εθελοντές που κρατούσαν το ένα χέρι εντελώς ακίνητο για ώρες τη φορά, ενώ ενεργοποιούσαν τους μυς στο ελεύθερο χέρι τους. Άλλοι κράτησαν και τα δύο χέρια ακίνητα.

Μετά από αρκετές εβδομάδες, εκείνοι που έκαναν μυϊκές συσπάσεις στο ένα χέρι, έχασαν μόλις το 2% της μυϊκής μάζας του ακίνητου χεριού. Ωστόσο, στην ομάδα που δεν έκανε μυϊκές συσπάσεις, παρατηρήθηκε ότι η απώλεια μυϊκής μάζας στο στατικό χέρι ήταν μεγαλύτερη.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι γνωστό ως μυϊκή διασταύρωση («cross education»), όπου οι μύες στη μία πλευρά του σώματος επωφελούνται από τη δραστηριότητα των ίδιων μυών στην άλλη πλευρά.

Χρησιμοποιείται συνήθως στην αθλητική ιατρική για τη μείωση της ταχείας μυϊκής απώλειας κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού.

Πώς θα ανακουφιστούμε από τον πόνο στο γόνατο

Πέρα από τις δραστηριότητες ήπιας έντασης, όπως η ποδηλασία, το περπάτημα, η άσκηση στο νερό ή το κολύμπι, μπορείτε να δοκιμάσετε το τάι τσι, μια αρχαία κινεζική πρακτική που εστιάζει στην σύνδεση νου-σώματος και βελτιώνει την ισορροπία και την ευελιξία.

Σε παλαιότερη μελέτη αναφέρεται ότι η εξάσκηση του τάι τσι είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με οστεοαρθρίτιδα ενώ και οι ειδικοί από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας το συνιστούν ως θεραπευτική επιλογή για την οστεοαρθρίτιδα.

Το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην αύξηση του εύρους κίνησης.

Περιλαμβάνει επίσης βαθιές αναπνοές και χαλάρωση, πτυχές που μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον χρόνιο πόνο.

Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε το βάρος σας υπό έλεγχο, μιας και το υπερβολικό βάρος αλλά και η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις των γονάτων.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ, το επιπλέον βάρος 10 κιλών μπορεί να προσθέσει από 15 έως 50 κιλά πίεση σε μια άρθρωση.