Κι όμως, το μυστικό συστατικό για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της COVID-19 βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Οι γαργάρες με αλατόνερο είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι και με την πάροδο του χρόνου έγινε αγαπημένη σπιτική θεραπεία για τον πονόλαιμο.

Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αγωγή με αλάτι και νερό φαίνεται να σχετίζεται, επίσης, με την βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και τα χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται στη φετινή ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στην Καλιφόρνια, τα ποσοστά νοσηλείας όσων λάμβαναν χαμηλή (18,5%)  και υψηλή δοσολογία (21,4%) αλατούχου διαλύματος ήταν σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στον πληθυσμό αναφοράς (58,8%), δηλαδή όσα άτομα είχαν λοίμωξη και δεν έκαναν γαργάρες με αλατόνερο.

Η έρευνα που διενεργήθηκε την περίοδο 2020-2022, περιλάμβανε 55 άτομα ηλικίας 18-65 ετών με θετικό PCR τεστ για λοίμωξη SARS-CoV-2.

«Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε τις ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό και τις γαργάρες για πιθανή συσχέτιση με τη βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη λοίμωξη από κορωνοϊό», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

«Διαπιστώσαμε ότι και τα δύο σχήματα φυσιολογικού ορού φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας στις λοιμώξεις SARS-CoV-2. Ελπίζουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερες μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση της συσχέτισης», προσθέτουν οι ερευνητές.

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει στο σπίτι:

  • Προετοιμάστε ένα ποτήρι ζεστού νερού.
  • Προσθέστε το αλάτι στο ποτήρι με το νερό.
  • Ανακατέψτε καλά μέχρι το αλάτι να διαλυθεί πλήρως στο νερό.
  • Κάντε γαργάρες με το διάλυμα για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έκαναν γαργάρες και ρινική πλύση τέσσερις φορές την ημέρα για 14 ημέρες.

Το αλάτι δρα σαν μαγνήτης υγρών και ως εκ τούτου τραβά το περιττό υγρό από τον φλεγμονώδη λαιμό, γεγονός που βοηθά στην απομάκρυνση της μόλυνσης.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine επιβεβαιώνει ότι οι γαργάρες με νερό και αλάτι μπορούν ακόμη να καταπραΰνουν τον κνησμό και να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τι να προσέξετε:

  • Μην καταπίνετε το διάλυμα αλατόνερου, καθώς μπορεί να αφυδατώσετε τις ευαίσθητες μεμβράνες του λαιμού.
  • Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού στη λύση, καθώς μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο λαιμό.
  • Σε περίπτωση που τα συμπτώματά σας επιμένουν και επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.